Veel technische systemen werken maar dankzij een fascinerend samenspel van diverse disciplines. In de wondere wereld van de elektromechanica maken studenten kennis met diverse vakgebieden: mechatronica, digitale controlesystemen, elektrotechniek, ontwerp- en productietechnieken, PLC, domotica- en immoticasystemen, hernieuwbare en duurzame energie, enz. Wie later het verschil wil maken in automatisering, klimatisering of hoogtechnologisch onderhoud, vindt zeker z'n gading in onze Bachelor in de Elektromechanica.
Een evenwichtig aanbod van technische vakken en theorie zorgt voor voldoende competenties en basiskennis om zich later verder te bekwamen in tal van technische jobs. Tijdens de opleiding staat men al met één been in de praktijk: ongeveer 60 % van het curriculum bestaat uit labo-uren en oefeningen. Zo is men na het behalen van je diploma onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt.
In het eerste jaar wordt rekening gehouden met verschillende vooropleidingen, zodat iedereen naadloos kan aansluiten.
Om de drempel tussen hogeschool en het beroepsleven te verlagen, is er in elke fase van de opleiding ruimte voor projectwerk. Dit vakoverschrijdend projectwerk groeit naarmate de verschillende fases van de oploping doorlopen worden. Economische aspecten en presentatietechnieken worden hierbij niet over het hoofd gezien.
Via diverse bedrijfsbezoeken en doordat een groot aantal gastcolleges gegeven worden door mensen uit het beroepenveld, komt men al direct in contact met het werkveld en de verwachte competenties.
De bacheloropleiding wordt afgesloten met een stage-/eindwerkperiode van één semester.
In het derde jaar kan men kiezen voor een specifieke afstudeerrichting: Automatisering, Klimatisering of Onderhoudstechnologie.
Een bachelor in de elektromechanica is een polyvalente professional met een brede kennis op het gebied van tal van technische vakken.
In Bachelor 3 kiest men uit de afstudeerrichtingen 'Automatisering', 'Klimatisering' en 'onderhoudstechnologie'.
Men kan dan aan de slag als energiemanager, hoogtechnologische onderhoudsspecialist, automatiseringsexpert of deskundige in visualisatiesystemen, enz...
Een professionele bachelor in elektromechanica kan aan de slag:
• als specialist in het installeren, in dienst stellen en onderhouden van de meest
verscheiden installaties,
• als veiligheidsspecialist of bij keuring- en controleorganismen en studiebureaus,
• als zelfstandige (je start een eigen zaak).