Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor in het informaticamanagement en de multimedia

Information Security


Opleiding Bachelor in het informaticamanagement en de multimedia Academiejaar 2010-11
Volgtijdelijkheid op nvt Referentienummer IM_4838
Studiepunten 3 Studietijd 90 uur
Opleidingsfase Creditcontract mogelijk Ja
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
Aard Verplicht Quotering Punt op 20
Tolereerbaar Ja Tweede examenkans Ja

Docenten

  • Berghmans Peter

Onderwijstaal

  • Nederlands
  • Engels

Onderwijsvorm

    Begincompetentie

    Basiskennis 1IM van Bedrijfskunde, MOR

    Eindcompetentie

    IM_AC_01IM_AC_01 - Kwaliteitsvol handelen door problemen o.m. flexibel, creatief en nauwkeurig op te lossen.Integratieniveau
    IM_AC_02IM_AC_02 - Opbouwen van een kwaliteitsvolle redenering.Integratieniveau
    IM_AC_03IM_AC_03 - Verwerven en verwerken van informatie.Integratieniveau
    IM_AC_05.2IM_AC_05.2 - Op een genuanceerde en efficiƫnte manier met alle stakeholders schriftelijk communiceren in het Nederlands en op een behoorlijke manier in het Frans en Engels, rekening houdend met de culturele verschillen, nationaal en internationaal, formeel en informeel.Integratieniveau
    IM_AC_10IM_AC_10 - Handelen vanuit ethische en deontologische principes.Integratieniveau
    IM_BS_IMS_01IM_BS_IMS_01 - Managen van relevante trends in de ICT-sector.Integratieniveau
    IM_BS_IMS_03IM_BS_IMS_03 - Facetten van toegepast onderzoek realiseren in het kader van een ICT-vraagstuk.Integratieniveau

    Leerresultaten

    De student leert informatie te organiseren. Hij/zij kent de nodige maatregelen voor systeembeveiliging en past deze toe en stelt definitieve oplossingen voor en gaat discreet en ethisch om met informatie. In dit kader onderkent hij/zij ethische, deontologische en maatschappelijke vragen in zijn beroepscontext en neemt hierbij een beredeneerd standpunt in.
    Hij/zij communiceert in het Engels, zowel mondeling als schriftelijk. Verder spoort hij/zij analytisch en gestructureerd de oorzaken van problemen op.

    Inhoud

    De studenten leren de basisprincipes kennen van informatiebeveiliging. Hierbij worden zowel tactische normen zoals ISO 27001 en ISO 27002, als maturiteitsnormen, zoals SSE-CMM, gebruikt. Verder leren de studenten de basisprincipes van ethical hacking. Hierbij leren ze de verschillende stappen in het hacking proces. Deze competenties worden voorzien van een rode draad: Informatiebeveiliging bij lokale besturen en ziekenhuizen. Hierbij worden de studenten ingelicht over de evoluties en resultaten van de gelijknamige PWO (Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek). De studenten krijgen een opdracht die helpt dit onderzoek vorm te geven en worden hierop beoordeeld.

    Studiematerialen

    Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

    Toledo (Digitale leeromgeving)

    • Online studiemateriaal
    • Opdrachten en studiemateriaal op Toledo

    Evaluatie

    De studenten nemen deel aan het PWO onderzoek "Succesfactoren voor informatieveiligheid in ziekenhuizen". In dit kader werken ze onder begeleiding van de docent een aantal opdrachten uit, die stap voor stap worden geëvalueerd.

    Wanneer gaslezingen worden georganiseerd, is de aanwezigheid van de student verplicht (maar levert op zich geen punten op). Afwezig zijn, te laat zijn of ongedisciplineerd gedrag, worden gesanctioneerd (-50% per lezing).

    Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Tussentijdse evaluatie100%
    Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examen100%