Begincompetentie
Eindtermen secundair onderwijs
Leerresultaten
Kunnen plannen en organiseren van journalistiek werk
-functioneert optimaal in een redactionele / crossmediale werkomgeving (op deadline kunnen werken en is betrouwbaar)
-plant en organiseert journalistieke activiteiten op een efficiënte en effectieve wijze (houdt zich aan afspraken)
Informatie kunnen presenteren in een adequate journalistieke vorm voor diverse media
-gebruikt het Nederlands als werkinstrument om professioneel te functioneren in diverse journalistieke werksituaties
-verwerkt informatie in correct Nederlands tot een journalistiek eindproduct voor de betrokken doelgroep (zich in woord en geschrift correct kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal, logische en chronologische ordeningen kunnen aanbrengen, ordening vormtechnisch zichtbaar kunnen maken, kunnen ordenen op basis van relevantie (omgekeerde piramidebouw), eindredactie kunnen plegen op de door hemzelf vervaardigde producten)
Samengevat:
Zich in woord en geschrift correct kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal, hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden, rekening houden met de ruimte- en of tijds-beperkingen van zijn product, besef hebben van de noodzakelijkheid van bepaalde informatie vanwege de logica van het verhaal, basaal inzicht hebben in de adequaatheid van woordkeuze, in mogelijke creatieve stijlvormen en de gebruiksmogelijkheden van beide in de journalistiek, op deadline kunnen werken.
Inhoud
1. taalbeheersing (spelling – voornaamste principes) 2. taalbeheersing (stijl – voornaamste principes) 3. aanmaken eenkolommer 4. aanmaken nieuwsbericht 5. aanmaken interview 6. aanmaken reportage 7.inleidende principes van onderzoeksjournalistiek
Studiematerialen
Meer info op de cursussen- en boekenlijst.
Handboeken
- Onderzoeksjournalistiek - Researchproces van idee tot verhaal
- Stijlboek: voor wie helder wil schrijven