Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor in het informaticamanagement en de multimedia

Netwerktechnologie 3


Opleiding Bachelor in het informaticamanagement en de multimedia Academiejaar 2010-11
Volgtijdelijkheid op nvt Referentienummer IM_2530
Studiepunten 4 Studietijd 120 uur
Opleidingsfase Tweede Programmajaar Creditcontract mogelijk Ja
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
Aard Verplicht Quotering Punt op 20
Tolereerbaar Ja Tweede examenkans Ja

Docenten

  • Martens Jan

Onderwijstaal

  • Nederlands

Onderwijsvorm

  • Zelfstudie
  • Hoorcollege
  • Practicum

Begincompetentie

Eindcompetenties Netwerktechnologie 1 en 2

Eindcompetentie

IM_AC_01IM_AC_01 - Kwaliteitsvol handelen door problemen o.m. flexibel, creatief en nauwkeurig op te lossen.Doorgroeiniveau
IM_AC_02IM_AC_02 - Opbouwen van een kwaliteitsvolle redenering.Doorgroeiniveau
IM_AC_03IM_AC_03 - Verwerven en verwerken van informatie.Integratieniveau
IM_AC_09IM_AC_09 - Initiatief nemen.Doorgroeiniveau
IM_BS_IMS_09IM_BS_IMS_09 - Computernetwerken ontwerpen en configureren.Integratieniveau
IM_BS_IMS_09IM_BS_IMS_09 - Computernetwerken ontwerpen en configureren.Doorgroeiniveau

Leerresultaten

De student kan een complex, redundant en kostefficiënt netwerk opbouwen, controleren en beheren:


  • De student kan een LAN opdelen in verschillende Vlans die over verschillende Layer 2 switches verspreid zijn en kan die Vlans op een veilige en eenvoudige manier met elkaar laten communiceren met behulp van een multilayer switch of router.

  • De student kan verschillende layer 2 switches met elkaar verbinden in een redundante topologie en kan zowel Rapid Spanning Tree (802.1w) als Spanning Tree (802.1d) naar de noden van het netwerk configureren.

  • De student kent de basisprincipes van een Wireless LAN en kan een WLAN op een eenvoudige manier beveiligen.

  • De student kan verschillende routing protocollen (RIPv2, EIGRP en OSPF) gebruiken in een WAN omgeving die verschillende laag 2 technologieën (Frame Relay en PPP) gebruikt.

  • De student kan een privaat netwerk koppelen aan het internet en kan de afgewogen keuze maken tussen de verschillende vormen van Netwerk Adres Translatie.

  • De student kan het beheer van IP adressen vereenvoudigen door een router in te stellen als DHCP relay of server en kan een weloverwogen keuze maken tussen de relay en server functie.

  • De student beveiligt zijn netwerk en netwerktoestellen. Hij kan de voor- en nadelen van de grafische SDM afwegen ten opzichte van de tekst gebaseerde CLI.

  • De student kan een SNMP management station gebruiken om zijn netwerk te beheren.

  • De student erkent het belang van log bestanden en zorgt ervoor dat die centraal ter beschikking zijn.

Inhoud

Dit opleidingsonderdeel wordt onderwezen aan de hand van de laatste twee hoofdstukken van het Cisco Certified Network Associate curriculum, Exploration versie; "LAN Switching and Wireless" en "Accessing the WAN". In het eerste gedeelte komen de Catalyst switches van Cisco Sytems inc aan bod. Met deze worden begrippen zoals VLANs, VTP, STP en inter-VLAN routing aangebracht. Daarnaast wordt binnen de simulatie software Packet Tracer enkele draadloze toestellen van Linksys gebruikt om de basisprincipes van WLANs te bestuderen. In het tweede en laatste gedeelte komen andere onderdelen aan bod: - verschillende WAN technologies (PPP en Frame Relay) - Netwerk Adres Translatie - Dynamic Host Configuration Protocol - beveiligen van netwerk toestellen met Access-Control Lists en Secure Device Manager.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Toledo (Digitale leeromgeving)

  • Online studiemateriaal

Uitrustings- en werkmateriaal

  • Praktijkmateriaal
  • Toegepaste Software

Evaluatie

Indien de student beschikt over een geldig Cisco Certified Network Associate certificaat, m.a.w. hij heeft met succes een 640-802 CCNA examen in een Pearson VUE testcentrum afgelegd in de afgelopen 3 jaar, dan is de student vrijgesteld voor het vak Netwerktechnologie 3. De score op 1000 die de student heeft behaald op het 640-802 CCNA examen wordt herleidt tot een score op 20, deze score wordt overgenomen voor het vak Netwerktechnologie 3. Door de slaagvoorwaarden die door Cisco Systems inc opgelegd worden aan Pearson VUE komt dit minimaal overeen met een 16/20. Omdat dit CCNA certificaat nog altijd geapprecieerd wordt in de bedrijfswereld en omdat bij een goed resultaat voor de on-line final test van "Accessing the WAN", het laatste hoofdstuk van het Cisco Certified Networking Associate curriculum exploration versie de student beloond wordt met een voucher voor het 640-802 CCNA examen (deze voucher geeft een korting van 50% op het examengeld), is het voor studenten zeker het overwegen waard om dit certificaat te behalen.

Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examen met computer100% Het mondeling examen omvat een gemeenschappelijk schriftelijk gedeelte en een individueel mondeling gedeelte. Het mondeling gedeelte wordt niet vooraf gegaan door een schriftelijke voorbereiding. Het individueel en gemeenschappelijk gedeelte hebben eenzelfde gewicht.
Eerste examenkansTweede examenperiode (juni)Mondeling examen met computer50% Het mondeling examen wordt niet vooraf gegaan door een schriftelijke voorbereiding.
Eerste examenkansTweede examenperiode (juni)Tussentijdse evaluatie50% Deze vragen zijn gebaseerd op vragen die in een 840-602 CCNA examen gesteld zouden kunnen worden.