Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor in de elektronica-ict

C theorie (1011PBAEI101b)


Opleiding Bachelor in de elektronica-ict Academiejaar 2011-12
Studiepunten 2 Studietijd 60 uur
OpleidingsfaseEerste Opleidingsfase Creditcontract mogelijk
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
AardVerplicht QuoteringPunt op 20
Tweede examenkansJa    

Docenten

  • Behaegels Hubert

Onderwijstaal

  • Nederlands

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege

Begincompetentie

Wat C of programmeren aangaat is geen voorkennis vereist, maar de student moet de algemene kennis aangebracht in het secundair kennen en kunnen gebruiken. Zo moet de student Nederlands kunnen begrijpen, lezen, spreken en schrijven. Verder moet de student de klassieke wiskundige technieken zoals beschreven in de eindtermen van het secundair onderwijs beheersen (zie http://www.ond.vlaanderen.be/dvo/secundair/index.htm) .
Vooral moet de student de capaciteit, de motivatie en de inzet hebben om de programmeertaal C te leren.

Eindcompetentie

PB _a_02PB _a_02 - Het vermogen tot verwerven en verwerken van informatieGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
PB _a_05PB _a_05 - CreativiteitGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
PB_a_01PB_a_01 - Denk- en redeneervaardigheidGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
PB_kPB _k - KennisGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus

Leerresultaten

PB_a_01, PB_a_02, PB_a_05, PB_k:



De hoofddoelstelling van dit deel van de cursus programmeren is het leren opstellen van een gestructureerd programma in C.

De student moet eenvoudige concrete problemen op een logische en gestructureerde wijze kunnen analyseren en er oplossingen voor uitwerken. Eventueel moet de student het probleem in deelproblemen opsplitsen.

De student moet de oplossing (of elk deelprobleem) omzetten in een algoritme;

De student moet het algoritme kunnen vertalen in de programmeertaal C met gebruik van

functies. Hiertoe moet de student de syntax en het gebruik van de instructies van de

programmeertaal kennen en deze kunnen toepassen.

Inhoud

1  Programmatuur

 2  Programmeertalen

 3  Ontwerpen van programma's

 4  Inleiding programmeren in C

 5  C-programmavoorbeelden

 6  Constanten en variabelen

 7  Uitdrukkingen

 8  Toekenningen

 9  Eenvoudige invoer en uitvoer

10  Selectie

11  Iteratie

12  Functies

13  Arrays

14  Pointers

15  Meerdimensionale arrays

16  Arrays van strings

17  Sorteren en zoeken

18  Matrixbewerkingen, oplossen van een stelsel lineaire vergelijkingen

Studiematerialen

Boek: De programmeertaal C; Al Kelley en Ira Pohl; Addison Wesley; Pearson Education Benelux; ISBN: 90-430-0497-9

Syllabus: Inleiding tot het programmeren in C, H. Behaegels

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Praktijkexamen100% Praktijkexamen aan een computer zonder gebruikmaking van externe informatie. De hulpbestanden op het systeem mogen gebruikt worden. De student krijgt op het examen een opgave die hij/zij achter de computer moet uitwerken. Op de eerste plaats moet de student in staat zijn een oplossingsalgoritme te bedenken. Dit vergt de vaardigheid van het probleemoplossend denken. Daarna vertaalt de student dit algoritme in een C programma. Hierbij dient gebruikt gemaakt te worden van functies met parameters. De student typt het programma is, test het en demonstreert het. De demonstratie wordt beoordeeld. De credit voor dit vak kan alleen behaald worden als het programma doet wat gevraagd is (40%) en met functies met parameters gewerkt wordt (20%). Verder staan er punten op: programmeersnelheid (10%), efficiëntie (10%) en uitbreidbaarheid (10%). Ook wordt lay-out en leesbaarheid van het programma geëvalueerd(10%). Er wordt één praktijkexamen georganiseerd dat geldt voor zowel C hoorcollege als C labo/practicum.
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Praktijkexamen100% Praktijkexamen aan een computer zonder gebruikmaking van externe informatie. De hulpbestanden op het systeem mogen gebruikt worden. De student krijgt op het examen een opgave die hij/zij achter de computer moet uitwerken. Op de eerste plaats moet de student in staat zijn een oplossingsalgoritme te bedenken. Dit vergt de vaardigheid van het probleemoplossend denken. Daarna vertaalt de student dit algoritme in een C programma. Hierbij dient gebruikt gemaakt te worden van functies met parameters. De student typt het programma is, test het en demonstreert het. De demonstratie wordt beoordeeld. De credit voor dit vak kan alleen behaald worden als het programma doet wat gevraagd is (40%) en met functies met parameters gewerkt wordt (20%). Verder staan er punten op: programmeersnelheid (10%), efficiëntie (10%) en uitbreidbaarheid (10%). Ook wordt lay-out en leesbaarheid van het programma geëvalueerd(10%). Er wordt één praktijkexamen georganiseerd dat geldt voor zowel C hoorcollege als C labo/practicum.