Hoofdpagina | Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie
Microbiologie, laboratoria (0910ABAcheBIO302b)
Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie |
2011-12 |
2 |
60 uur |
Derde Opleidingsfase |
|
Ja |
Ja |
Verplicht |
Punt op 20 |
Ja |
|
Docenten
Onderwijstaal
Onderwijsvorm
Begincompetentie
Organische chemie I, theorie en oefeningen (0910ABAche204b) gevolgd hebben
Eindcompetentie
AB_IV_02 | AB_IV_02 - Praktische vaardigheden | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_OV_01 | AB_OV_01 - Kritische reflectie en onderzoekende houding | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_OV_02 | AB_OV_02 - Onderzoeksmethodiek | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_OV_03 | AB_OV_03 - Uitvoeren van onderzoek | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
Leerresultaten
- De student kan aseptische en veilig werken in een microbiologische labo en beheerst de regels voor
goede laboratorium praktijk. (AB-IV2, AB-OV1)
- De student heeft inzicht in groei van bacteriën en kan de invloed van een aantal factoren op de
groei meten en interpreteren.(AB-IV2, AB-OV3)
- De student kan een aantal morfologische en biochemische basistechnieken toepassen op bacteriën
en deze interpreteren ter identificatie van het organisme. (AB-IV2, AB-OV1, AB-OV3)
-De student kan indicatororganismen kwantificeren in voedingsstalen en aan de hand hiervan uitspraken doen
mbt. gezondheidsrisico.((AB-OV1, AB-IV2)
- De student is in staat de verschillende opgelegde proeven praktisch voor te bereiden en te plannen
in de tijd. (AB-OV2, AB-IV2)
Inhoud
- Aseptische opkweek van diverse micro-organismen op selectieve media en in vloeibare cultuur
- Kwantificering van bacteriën en bepaling van groeiparameters door het opstellen van groeicurves van
E. coli a.h.v. turbiditeit
- Invloed van abiotische factoren (UV-behandeling, temperatuursbehandeling) op groei van micro-organismen.
- Identificatie van micro-organismen op basis van biochemische eigenschappen zowel met
conventionele als met commerciële methodes.
- Classificatie van micro-organismen a.h.v. microscopisch onderzoek en Gram-kleuringen
- Aanleggen van antibiogrammen volgens de gestandaardiseerde methode van Kirby en Bauer
- Microbiologisch onderzoek van omgevingsstalen, voedingsstalen en drinkwater
Studiematerialen
Handboek"Biology of microorganisms" Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker (Pearson
Education)
Labohandleiding
Evaluatie
Eerste examenkans | Eerste examenperiode (januari) | Opdrachten | 60% | | Tweede examenkans | Tweede examenperiode (juni) | Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting | 100% | | Eerste examenkans | Eerste examenperiode (januari) | Geïntegreerde evaluatie | 40% | |