Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie

Microbiologie, laboratoria (0910ABAcheBIO302b)


Opleiding Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie Academiejaar 2011-12
Studiepunten 2 Studietijd 60 uur
OpleidingsfaseDerde Opleidingsfase Creditcontract mogelijk
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
AardVerplicht QuoteringPunt op 20
Tweede examenkansJa    

Docenten

  • Verreth Christel

Onderwijstaal

  • Nederlands

Onderwijsvorm

  • Laboratorium
  • Practicum

Begincompetentie

Organische chemie I, theorie en oefeningen (0910ABAche204b) gevolgd hebben

Eindcompetentie

AB_IV_02AB_IV_02 - Praktische vaardighedenGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
AB_OV_01AB_OV_01 - Kritische reflectie en onderzoekende houdingGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
AB_OV_02AB_OV_02 - OnderzoeksmethodiekGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus
AB_OV_03AB_OV_03 - Uitvoeren van onderzoekGeen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus

Leerresultaten

- De student kan aseptische en veilig werken in een microbiologische labo en beheerst de regels voor

goede laboratorium praktijk. (AB-IV2, AB-OV1)

- De student heeft inzicht in groei van bacteriën en kan de invloed van een aantal factoren op de

groei meten en interpreteren.(AB-IV2, AB-OV3)

- De student kan een aantal morfologische en biochemische basistechnieken toepassen op bacteriën

en deze interpreteren ter identificatie van het organisme. (AB-IV2, AB-OV1, AB-OV3)

-De student kan indicatororganismen kwantificeren in voedingsstalen en aan de hand hiervan uitspraken doen

mbt. gezondheidsrisico.((AB-OV1, AB-IV2)

- De student is in staat de verschillende opgelegde proeven praktisch voor te bereiden en te plannen

in de tijd. (AB-OV2, AB-IV2)

Inhoud

- Aseptische opkweek van diverse micro-organismen op selectieve media en in vloeibare cultuur

- Kwantificering van bacteriën en bepaling van groeiparameters door het opstellen van groeicurves van

E. coli a.h.v. turbiditeit

- Invloed van abiotische factoren (UV-behandeling, temperatuursbehandeling) op groei van micro-organismen.

- Identificatie van micro-organismen op basis van biochemische eigenschappen zowel met

conventionele als met commerciële methodes.

- Classificatie van micro-organismen a.h.v. microscopisch onderzoek en Gram-kleuringen

- Aanleggen van antibiogrammen volgens de gestandaardiseerde methode van Kirby en Bauer

- Microbiologisch onderzoek van omgevingsstalen, voedingsstalen en drinkwater

Studiematerialen

Handboek"Biology of microorganisms" Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker (Pearson
Education)

Labohandleiding

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Opdrachten60%
Tweede examenkansTweede examenperiode (juni)Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting100%
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Geïntegreerde evaluatie40%