Hoofdpagina | Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie
Microbiologie, theorie (0910ABAcheBIO302a)
Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie |
2011-12 |
2 |
60 uur |
Derde Opleidingsfase |
|
Ja |
Ja |
Verplicht |
Punt op 20 |
Ja |
|
Docenten
Onderwijstaal
Onderwijsvorm
- Hoorcollege
- Werkcollege/oefenzitting
Begincompetentie
AB AV1 Informatie verwerven en verwerken
AB AV2 Denk – en redeneervaardigheid
AB IV1 Probleemoplossend vermogen
AB OV1 Kritische reflectie en onderzoekende houding
AB KI1 Wetenschappelijke kennis
AB KI3 Specifieke technische kennis
AB KI4 Algemene kennis
-----------
-----------
Celbiologie (0910ABAche202) gevolgd hebben
Eindcompetentie
AB_AV_01 | AB_AV_01 - Informatie verwerven en verwerken | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_AV_02 | AB_AV_02 - Denk – en redeneervaardigheid | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_IV_01 | AB_IV_01 - Probleemoplossend vermogen | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_KI_01 | AB_KI_01 - Wetenschappelijke kennis | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_KI_03 | AB_KI_03 - Specifieke technische kennis | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_KI_04 | AB_KI_04 - Algemene kennis | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
AB_OV_01 | AB_OV_01 - Kritische reflectie en onderzoekende houding | Geen omschrijving in gedragsindicatoren in niveaus |
Leerresultaten
Het verwerven van kennis met betrekking tot de functionele kenmerken van micro-organismen, met
bijzondere aandacht voor hun industriële relevantie. Als belangrijkste objectieven gelden zowel het
kunnen onderscheiden van cellulaire en niet-cellulaire micro-organismen, alsook het beschrijven van
methoden en processen met betrekking tot: 1. het observeren, isoleren en identificeren van microorganismen;
2. het kweken van micro-organismen, zowel op laboratoriumschaal als op industriële
schaal; 3. het beheersen van micro-organismen in het kader van hygiëne.
Inhoud
1. Functionele anatomie van micro-organismen:
1.1 Acellulaire organisatie – Virussen, viroiden & prionen,
1.2 Cellulaire organisatie - Prokaryote versus eukaryote micro-organismen; prokaryoten: eubacteriën
en archeabacteriën; eukaryoten: fungi, algen en protisten;
2 Groei & beheersing van micro-organismen:
2.1 Kweek en groei van virussen - Reproductie/replicatie; isolatie, kweek en kwantificering,
2.2 Kweek en groei van prokaryoten en eukaryoten - Reproductie en celgroei; populatiegroei in batch
en continu cultuur; meetmethoden: directe en indirecte methoden; milieueffecten op groei:
temperatuur, zuurgraad (pH), watergehalte (aw), enz.; isolatie en kweek,
2.3 Beheersing van micro-organismen - Fundamentele aspecten en terminologie; fysische agentia:
temperatuur, EM-straling, filtratie, enz.; chemische agentia: halogenen, oxiderende agentia,
alcoholen, enz.;
3 Genetica van Prokaryoten – Algemeen:
3.1 Mutaties en mutanten: moleculaire aspecten en mutaties; mutagenesis, carcinogenesis & testen,
3.2 Genetische recombinatie - Transformatie; transductie; plasmiden; conjugatie en mobilisatie van
het chromosoom; complementatie; transposons en insertie-sequenties
Studiematerialen
handboek
referentie: 1. Tortora, G.J., Funke, B.R. & C.L. Case (2007). Microbiology: an introduction. 9th
edition. Prentice Hall, Benjamin Cummings (ISBN: 0-8053-4790-9).
handboek; andere: ppt-presentatie
referentie: 1. Madigan, M.T., Martinko, J.M., Dunlap, P. & D. Clark (2008). Brock Biology of
Microorganisms, , 12th Edition, Prentice Hall, Benjamin Cummings; 2. Kopijen capita selecta uit
BIOTOL-reeks Biotechnology by open learning, Butterworth-Heinemann.
Evaluatie
Eerste examenkans | Eerste examenperiode (januari) | Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting | 100% | | Tweede examenkans | Derde examenperiode (augustus) | Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting | 100% | |