Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie

Microbiologie, theorie (0910ABAcheBIO302a)


Opleiding Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: chemie Academiejaar 2010-11
Studiepunten 2 Studietijd 60 uur
OpleidingsfaseDerde Opleidingsfase Creditcontract mogelijk
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
AardVerplicht QuoteringPunt op 20
Tweede examenkansJa    

Docenten

  • Willems Kristiaan

Onderwijstaal

  • Nederlands

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Werkcollege/oefenzitting

Begincompetentie

AB AV1 Informatie verwerven en verwerken
AB AV2 Denk – en redeneervaardigheid
AB IV1 Probleemoplossend vermogen
AB OV1 Kritische reflectie en onderzoekende houding
AB KI1 Wetenschappelijke kennis
AB KI3 Specifieke technische kennis
AB KI4 Algemene kennis
-----------
-----------
Celbiologie (0910ABAche202) gevolgd hebben

Eindcompetentie

AB_AV_01 - Informatie verwerven en verwerken
AB_AV_02 - Denk – en redeneervaardigheid
AB_IV_01 - Probleemoplossend vermogen
AB_KI_01 - Wetenschappelijke kennis
AB_KI_03 - Specifieke technische kennis
AB_KI_04 - Algemene kennis
AB_OV_01 - Kritische reflectie en onderzoekende houding

Leerresultaten

Het verwerven van kennis met betrekking tot de functionele kenmerken van micro-organismen, met
bijzondere aandacht voor hun industriële relevantie. Als belangrijkste objectieven gelden zowel het
kunnen onderscheiden van cellulaire en niet-cellulaire micro-organismen, alsook het beschrijven van
methoden en processen met betrekking tot: 1. het observeren, isoleren en identificeren van microorganismen;
2. het kweken van micro-organismen, zowel op laboratoriumschaal als op industriële
schaal; 3. het beheersen van micro-organismen in het kader van hygiëne.

Inhoud

1. Functionele anatomie van micro-organismen:
1.1 Acellulaire organisatie – Virussen, viroiden & prionen,
1.2 Cellulaire organisatie - Prokaryote versus eukaryote micro-organismen; prokaryoten: eubacteriën
en archeabacteriën; eukaryoten: fungi, algen en protisten;
2 Groei & beheersing van micro-organismen:
2.1 Kweek en groei van virussen - Reproductie/replicatie; isolatie, kweek en kwantificering,
2.2 Kweek en groei van prokaryoten en eukaryoten - Reproductie en celgroei; populatiegroei in batch
en continu cultuur; meetmethoden: directe en indirecte methoden; milieueffecten op groei:
temperatuur, zuurgraad (pH), watergehalte (aw), enz.; isolatie en kweek,
2.3 Beheersing van micro-organismen - Fundamentele aspecten en terminologie; fysische agentia:
temperatuur, EM-straling, filtratie, enz.; chemische agentia: halogenen, oxiderende agentia,
alcoholen, enz.;
3 Genetica van Prokaryoten – Algemeen:
3.1 Mutaties en mutanten: moleculaire aspecten en mutaties; mutagenesis, carcinogenesis & testen,
3.2 Genetische recombinatie - Transformatie; transductie; plasmiden; conjugatie en mobilisatie van
het chromosoom; complementatie; transposons en insertie-sequenties

Studiematerialen

handboek
referentie: 1. Tortora, G.J., Funke, B.R. & C.L. Case (2007). Microbiology: an introduction. 9th
edition. Prentice Hall, Benjamin Cummings (ISBN: 0-8053-4790-9).

handboek; andere: ppt-presentatie
referentie: 1. Madigan, M.T., Martinko, J.M., Dunlap, P. & D. Clark (2008). Brock Biology of
Microorganisms, , 12th Edition, Prentice Hall, Benjamin Cummings; 2. Kopijen capita selecta uit
BIOTOL-reeks Biotechnology by open learning, Butterworth-Heinemann.

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen met mondelinge voortzetting100%