Lessius Mechelen ects

Hoofdpagina | Bachelor in het bedrijfsmanagement

Arbeidsongevallen


Opleiding Bachelor in het bedrijfsmanagement Academiejaar 2010-11
Volgtijdelijkheid op nvt Referentienummer BM_161
Studiepunten 4 Studietijd 120 uur
Opleidingsfase Derde Programmajaar Creditcontract mogelijk Ja
Examencontract(diploma) mogelijk Ja Examencontract (creditbewijs) mogelijk Ja
Aard Verplicht Quotering Punt op 20
Tolereerbaar Ja Tweede examenkans Ja

Docenten

  • Goffin Maria

Onderwijstaal

  • Nederlands

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege

Begincompetentie

Eindcompetenties Aansprakelijkheid

Eindcompetentie

BM_AC_01BM_AC_01 - Kwaliteitsvol handelen door problemen o.m. flexibel, creatief en nauwkeurig op te lossen.Integratieniveau
BM_AC_02BM_AC_02 - Opbouwen van een kwaliteitsvolle redenering.Integratieniveau
BM_AC_03BM_AC_03 - Informatie verwerven en verwerkenIntegratieniveau
BM_AC_04BM_AC_04 - Kritisch evalueren van het eigen functioneren en de werkomgeving en streven naar levenslang leren.Integratieniveau
BM_AC_06BM_AC_06 - Samenwerken als lid van een team en van de organisatie.Integratieniveau
BM_AC_07BM_AC_07 - Leidinggevende taken opnemen in het kader van projectmanagement.Integratieniveau
BM_AC_08BM_AC_08 - Klantgericht denken en handelen.Integratieniveau
BM_AC_09BM_AC_09 - Initiatief nemen.Integratieniveau
BM_BFV_03BM_BFV_03. Verzekeringsproducten: Informeren, adviseren, verkopen en beheren .Integratieniveau
BM_BFV_04BM_BFV_04 - Schadedossiers behandelen en beheren.Integratieniveau

Leerresultaten

De student moet een theoretisch en praktisch inzicht hebben in al de verzekeringsbegrippen betreffende de materie arbeidsongevallen. Hij consulteert hiervoor in de eerste plaats zijn cursus. Ook werkt hij met betrouwbare informatiebronnen zoals tijdschriften, verzekeringshandboeken,verzekeringspolissen, de wet, internet en hij verzamelt correcte gegevens. Hij bakent zijn verzekeringsdomein af. Hij ontleedt een verzekeringsdossier en brengt het in verband met zijn verzekeringsmaterie.Hij bestudeert oefeningen en problemen in verband met verzekeringen en geeft zijn mening erover. Hij vindt algemene en specifieke regels in verband met verzekeringen terug. De student verwerkt zelfstandig gegevens voor zijn eigen cases.  De student vult de geijkte formulieren, uit de verzekeringssector, o.a.verzekeringsvoorstellen in. Hij stelt een dossier samen.  De student stelt presentaties op en brengt ze naar voor. Hij presenteert een verzekeringsdossier. Hij brengt verslag uit over cases die in de les gegeven worden, over eigen cases die hij moet onderzoeken en over gastcolleges. Hij gaat discussies aan met medestudenten over verzekeringsmateries en vergadert daarover.Hij coordineert zelfstandig of in team een opdracht. Hij maakt een analyse van een verzekeringssituatie of een verzekeringsproduct op en op basis daarvan formuleert hij een advies.Hij volgt nieuwe ontwikkelingen in de verzekeringssector en geeft zijn eigen mening erover. Hij vat zelfstandig een hem opgedragen verzekeringstaak aan, werkt ze af en verantwoordt zijn eigen aanpak.Hij begrijpt een schaderaming.

Inhoud

Theoretisch gedeelte:
Grondige behandeling van begrip arbeidsongeval, bespreking van arbeidsongevallenwet, schadeloosstelling, procedures, administratieve formaliteiten, organisatie van de arbeidsongevallenverzekering, arbeidsongeval met aansprakelijke derde.
Praktisch gedeelte:
Bespreking van cases, behandeling van zelfgekozen cases, bespreking van polissen en voorstellen, invullen van aangifteformulieren, oefeningen op de schadeloosstelling.
Studenten brengen de uitwerking van een arbeidsongeval naar voor.
Gastsprekers en bedrijfsbezoeken.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Cursussen

  • Cursus

Evaluatie

100% mondeling.
Studenten krijgen een schriftelijke voorbereiding van 10 minuten.Daarna worden de vragen die op de fiche staan mondeling behandeld.
Tijdens het mondeling examen wordt ook een vraag gesteld over de case die de studenten tijdens het jaar maken en presenteren.Op die case staat 5% van de punten.
Tijdens de 2de examenkans wordt geen vraag meer gesteld over de case.

Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examen100% Studenten krijgen een schriftelijke voorbereiding van 10 minuten. Daarna worden de vragen die op de examenfiche staan, mondeling behandeld. Tijdens het examen van augustus telt die 5% voor de case niet meer mee.
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Mondeling examen100%