Hoofdpagina | Internationaal programma

Network Technology 1


Studiepunten6Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar0Examencontract mogelijkJa

Docenten

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Practicum
  • Oefensessie
  • Zelfstudie

Eindcompetentie

1. INFORMATIEBEHEERDER
1.C De jonge professional organiseert de informatie-infrastructuur.
1.1 De jonge professional bepaalt de concrete informatie- en communicatiebehoefte, op basis van de strategische, tactische en/of operationele plannen van de opdrachtgever: Hoeveel werkstations, file- en printservers zijn er nodig, dit bepaalt het nodige aantal IP adressen en dus het subnetmask.
1.2 De jonge professional zet functionele specificaties om naar een praktische implementatie; hij configureert de Cisco routers.
1.3 De jonge professional stelt functionele specificaties op en zet deze om in passende proces- en gegevensarchitecturen (= de ICT-architectuur); hij beslist welk type van router met welke interfaces en IOS versie nodig zijn.
1.9 De jonge professional maakt procedures voor automatische uitvoering van taken o.a. backup’s. De nadruk ligt op life-cycle (van creatie tot archivering) en duurzame oplossingen (procedures) en dit in tegenstelling tot one-shot oplossingen. Een belangrijke stap bij het implementeren van een datanetwerk is de documentatie. De student kan met behulp van het TFTP protocol het configuratiebestand, met daarin commentaarlijnen, en het besturingssysteem van een toestel op een tweede locatie wegbergen.
1.10 De jonge professional wendt spontaan en exploratief nieuwe technieken en softwarepakketten aan binnen de beroepscontext; hij gebruikt simulatiesoftware om nieuwe configuraties te testen vooraleer ze in een productienetwerk uit te voeren.
1.11 De jonge professional onderkent de nodige maatregelen voor systeembeveiliging en past deze toe; hij voorziet de configuratie van de routers van de nodige waarschuwingen en beveiligingen om ongewenste toegang te verbieden.

2. COMMUNICATOR
2.A De jonge professional communiceert omtrent een project zowel mondeling als schriftelijk, in het Nederlands, Frans en Engels, professioneel met alle betrokken partijen.
2.1 De jonge professional communiceert vlot, durft vragen stellen, kan probleemoplossend denken en durft hulp inroepen bij het bespreken van een opdracht; hij komt naar de zelfstudie begeleidingsmomenten en evalueert samen met de docent zijn portfolio.
2.6 De jonge professional documenteert beroepsspecifieke informatie, ideeën, problemen en oplossingen en communiceert deze zowel aan specialisten als aan leken (zowel schriftelijk als via een presentatie). In de portfolio documenteert de student hoe de opdracht verlopen is: de problemen en de oplossingen.

3. ORGANISATOR/COÖRDINATOR
3.B De jonge professional plant zijn werk in tijd, stelt prioriteiten en haalt deadlines, ook als hij onder (zware) stress staat.
3.3 De jonge professional maakt een werkplanning op en volgt deze ook effectief; alle opdrachten moeten afgewerkt worden zonder dat de docent hiervoor een planning opstelt. De student stuurt zijn planning bij indien dit nodig blijkt op een begeleidingsmoment van de zelfstudie.
3.4 De jonge professional leert efficiënt te blijven functioneren onder (redelijk) zware werkdruk.

5. KWALITEITSBEWAKER
5.A De jonge professional staat bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen in voor de kwaliteit van zijn eigen werkuitvoering.
5.1 De jonge professional ontwikkelt en bekwaamt zich en blijft alert voor nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.
5.3 De jonge professional bouwt een kwaliteitsvolle redenering, waarbij hij rekening houdt met beroepsspecifieke inzichten, ervaringen, bevindingen en gewoonten. Hij kan fouten in een datanetwerk op een efficiënte en beredeneerde manier opsporen en verhelpen, en maakt hierbij gebruik van ervaring en inzichten.
5.4 De jonge professional werkt accuraat, met aandacht voor alle relevante details.
5.5 De jonge professional begrijpt een probleemsituatie van een eindgebruiker en komt via een systematische aanpak tot een al dan niet tijdelijke oplossing.
5.8 De jonge professional gaat discreet en ethisch om met informatie. Bij het gebruik van packet tracers is het mogelijk dat er gevoelige informatie opgevangen wordt.

Inhoud

The basis for this course are the first two chapters of the Cisco Certified Network Associate curriculum, Exploration version; "Networking Fundamentals" en "Routing Protocols and Concepts".

These topics are fundamental:
- basic terminology (such as lan, wan, vpn, bandwidth, ...),
- reference- and protocolmodels (osi-model, tcp/ip-model, udp, tcp, arp, ...),
- network devices (such as routers and switches, utp-cabling, ...)
- IP adressing (subnetting).

Once the student has a good understanding of the basics, routing protocols are next. The students learn the difference between several routing protols (RIP, EIGRP and OSPF) and configure these routing protocols on the cisco routers. The student is capable of designing and installing small to medium networks.

In the portfolio, the student documents his progress as he does the lab exercises and chapter tests.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Toledo (Digitale leeromgeving)

  • Online studiemateriaal
  • Opdrachten en studiemateriaal op Toledo

Uitrustings- en werkmateriaal

  • Praktijkmateriaal
  • Toegepaste Software

Evaluatie

The score for this subject is based on several assigments and exams:

Second examination period (june):
The written exam is based on the "final tests" of "Network Fundamentals" and "Routing Protocols and Concepts" in the CCNA curriculum and is a Question Mark examination. There are three types of questions: Multiple Choise Single Answer, Multiple Choise Multiple Answer and Matching Questions.
The oral exam is a troubleshooting exam: the student is confronted with a number of -mutually independent- problems. To solve a problem, the student has to formulate and test a hypothesis. If the hypotheses is proven, the problem is accurately described and can be solved. If not, the student has to formulate and test another hypothesis until the problem is solved or time runs out.

Third examination period (august):
there is only a oral examination. This consists of two parts; a common and an individual part. The common part is identical to the written axam of the first examination period. The individual part is the troubleshooting examination.

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Portfolio25%
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Mondeling examen met computer50% There is no preparation time for the oral exam.
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examen met computer25%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examen met computer100% The oral exam consists of an individual and a common part. The common part is a Question Mark assessment, there is no preparation time for the individual part.