Hoofdpagina | Bachelor in het officemanagement

Bedrijf en economie met Office tools 2


Studiepunten4Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar1Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Wuytens Isabelle
  • Huylebroeck Ingrid

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Oefensessie
  • Practicum
  • Zelfstudie

Begincompetentie

Voor Office Tools 2
Verworven competenties vanuit office tools 1 infoverwerving en -verwerking
(semester 1, 1IRM).

Voor economie
Eindtermen secundair onderwijs

Eindcompetentie

Eindcompetenties voor Office Tools 2

1.A. Als informatiebeheerder kan de jonge professional met de gepaste ICT-tools eventueel meertalige gegevens efficiënt verzamelen, verwerken tot in beroepscontext direct bruikbare informatie, die informatie beheren en doen doorstromen naar anderen.

1. De student kent de basisconcepten van een spreadsheet (rekenblad) en stelt een rekenblad op met oog voor een esthetisch verantwoord resultaat. De student voert eenvoudige bewerkingen met formules en functies uit, importeert objecten en maakt schema's, grafieken en diagrammen.


2.A. Als (meertalige) communicator toont de jonge professional aan dat hij via de geijkte kanalen een boodschap in verschillende talen zowel mondeling als schriftelijk aan de juiste doelgroep kan doorgeven; die boodschap bevat accurate, duidelijke, (qua vormgeving) aantrekkelijke informatie, aangepast aan de specifieke doelgroep. Hij kan voor opvolging zorgen indien nodig.

1. De student werkt zelfstandig een praktijkgerichte slideshow met diagrammen en grafieken en de nodige dia-overgangen/effecten foutloos binnen een opgelegde tijd af en houdt rekening met een verzorgde professionele lay-out.
De student integreert of past zelfstandig de kennis en de kunde van de reeds verworven MS Office-pakketten toe.


3.C. De jonge professional kan zijn werk in tijd plannen, prioriteiten stellen, deadlines halen, ook als hij onder (zware) stress staat.
1. De student zorgt dat de opdrachten tijdig zijn afgewerkt en dat hij aanwezig is op het afgesproken tijdstip om zijn resultaat te communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.
2. De student zorgt dat gemaakte afspraken met medestudenten en/of docent worden nagekomen.


5.A. Als kwaliteitsbewaker kan de jonge professional bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen instaan voor de kwaliteit van zijn eigen werkuitvoering.

1. De student beoordeelt begeleid zelfstandig het gevonden resultaat van het internet naar kwaliteit, gaat kritisch om met verschillende informatiebronnen.
De student controleert kritisch onder begeleiding zijn eigen eindresultaat gemaakt met een voor hem gekend softwarepakket en voert eventueel de nodige aanpassingen door.

Eindcompetenties voor economie
4.A. Als beleidsadviseur/ondernemer kan de jonge professional de visie, strategie van het management begrijpen, de draagwijdte ervan vatten zodat hij de implementatie ervan adequaat kan ondersteunen.
4.B Hij kan een advies formuleren en verantwoorden op basis van beroepsgebonden informatie en zo bijdragen tot de beleidsvoering.
1. Een student begrijpt de economische basisbegrippen en analyseert en interpreteert verkregen cijfermateriaal om te komen tot een kwaliteitsvol advies betreffende de prijszetting van een product, het vereist productievolume bij winstmaximalisatie/break-even, de budgetverdeling over kostenplaatsen, ...
2. De student begrijpt de kostenstructuur van een onderneming en plaatst strategische beslissingen omtrent de stopzetting van productie, prijsverhoging of –verlagingen,... binnen deze context.
3. De student bouwt een kwaliteitsvolle redenering op betreffende de invloed van aanbod en vraag op de prijs van een product.

5.B. Als kwaliteitsbewaker kan de jonge professional bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen een bijdrage leveren tot het verbeteren van de kwaliteit van zijn beroepsomgeving.
1. De student plaatst een door de docent aangeboden actueel economische artikel te plaatsen binnen de context van de cursus, interpreteert deze en geeft deze mogelijk grafisch weer.




Inhoud

Inhoud voor Office Tools 2
MS Excel 2007:

Praktische kennis en kunde:
Gegevens invoeren, selecteren, kopiëren, verplaatsen, werkbladen opslaan en opvragen, berekeningen met formules, eenvoudige functies, help- en zoekfunctie, absolute en relatieve adressering, formattering cellen, kolommen, rijen en cellen manipuleren, vulgreep, werkbladen, grafieken en tekstkaders, afdrukmogelijkheden, voorwaardelijke opmaak, gevorderde functies, werken met meerdere werkbladen en werkboeken.


MS Powerpoint 2007:

Grondige uitdieping van de powerpointmogelijkheden d.m.v. transfert vanuit de andere Officepakketten.
Typografische aanwijzingen bij het maken van presentaties.
Modellen
Sjablonen
Kop- en voetteksten
Kleurenschema's
Diabeheer
Cijfergevens visueel voorstellen in grafieken en tabellen
Organogrammen maken en wijzigen
Objecten koppelen
Actie-instellingen en hyperlinks
Opbouw en overgangseffecten
Slide show
Afdrukbeheer

Inhoud voor economie
Het is van primordiaal belang om kennis te hebben over de manier waarop bedrijven functioneren, hoe ze gestructureerd zijn, hoe de communicatie verloopt,... Deze wordt namelijk de werkomgeving waar elke student in de toekomst zijn plaats zal innemen.

Om een globale bedrijfskennis en -inzicht te kunnen aanbieden, hebben we er voor gekozen om ‘een bedrijf’ vanuit verschillende invalshoeken te benaderen die elk met hun complementaire inhoud het beeld van ‘een bedrijf’ vervolledigen.
In het deel 'Bedrijf en Economie' wensen we een inzicht te verschaffen in de kostenstructuur van een bedrijf en de student te voorzien van de noodzakelijke economische terminologie.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Bedrijf en economie

Handboeken

  • Economie Vandaag 2009

Toledo (Digitale leeromgeving)

  • Online studiemateriaal
Office tools 2

Handboeken

  • MS Excel 2007

Evaluatie

Evaluatie voor Office tools 2

Elk examen wordt afgelegd in de Engelstalige versie (2007) en is een openboekexamen.

Eerste examenkans Tweede examenperiode (juni)
Schriftelijk examen met computer MS Excel 60% en MS Powerpoint 40 %

Tweede examenkans Derde examenperiode (augustus)
Schriftelijk examen met computer MS Excel 60% en MS Powerpoint 40 %


Bedrijf en economie
Eerste examenkansTweede examenperiode (juni)Schriftelijk examen100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen100%
Office tools 2
Eerste examenkansTweede examenperiode (juni)Schriftelijk examen met computer60%
Eerste examenkansTweede examenperiode (juni)Schriftelijk examen met computer40%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen met computer60%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen met computer40%