Hoofdpagina | Bachelor in de journalistiek

Media-actualiteit


Studiepunten4Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar1Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Verleyen Theresia

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Zelfstudie

Begincompetentie

Eindtermen Middelbaar Onderwijs

Eindcompetentie

Eindcompetenties

1 A Als informatiebeheerder raadpleegt de student de juiste bronnen en verzamelt hij/zij met de gepaste ICT-tools gegevens efficiƫnt, zowel Nederlandstalige als ook anderstalige. Hij/zij verwerkt deze gegevens tot in beroepscontext direct bruikbare informatie. Hij/ zij beheert deze informatie en laat ze doorstromen naar anderen.

1 B De student heeft kennis van en inzicht in de diverse journalistieke werkomgevingen.
Hij/zij heeft tevens kennis van en inzicht in het internationale medialandschap (het mediabedrijf, de mediamarkt) Als media-watcher heeft de student een breed referentiekader, d.w.z.

1 C Hij/zij heeft gedegen kennis van en inzicht in de breed maatschappelijke context waarin de nieuwsfeiten zich voordoen. Dit impliceert kennis van vooral politiek, cultuur en ecoomie, zowel op Vlaams, nationaal en internationaal gebied.

1. 1 en 1.4 Dit wil zeggen dat de student vanuit zijn kennis van de actualiteit en zijn algemene kennis van de maatschappij de nieuwswaarde van een onderwerp inschat deze informatie gericht verzamelt via de belangrijke persbureaus, naslagwerken, databanken, het internet of uit eigen waarneming ter plekke nieuwsfeiten duidt en kadert.

3.1 en 3.4 De student plant zijn/haar werk. Concreet wil dat zeggen dat hij/ zij prioriteiten stelt en deadlines haalt, ook als hij onder stress staat. Dit wil zeggen dat de student afspraken en deadlines naleeft zelfstandig onderzoek met betrekking tot een nieuwsitem uitvoert.

5.8 Als kwaliteitsbewaker staat de student bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen in voor de kwaliteit van zijn eigen werkuitvoering.

Inhoud

De student maakt in de colleges en in door externe specialisten gegeven lezingen kennis met de (recente) geschiedenis van het medialandschap - geschreven en audiovisuele pers -in Belgiƫ en in Vlaanderen in het bijzonder(i.e. de mediagroepen, hun publicaties en^producten, hun structuren en hun participaties) en bestudeert de beginselen van de journalistieke selectieprincipes (i.e. de werking van persagentschappen en selectieprincipes op redacties)binnen een journalistiek deontologisch kader. Hij / zij maakt kennis met de specifieke eisen van het beroepenveld.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Cursussen

  • Cursus

Handboeken

  • Printmedia in Vlaanderen

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examen100% Een deel van de examentekst wordt mogelijk schriftelijk voorbereid gedurende de colleges.
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen100% Een deel van de examentekst wordt mogelijk schriftelijk voorbereid gedurende de colleges.