Hoofdpagina | Avondopleiding - Bachelor in het bedrijfsmanagement

Bedrijfseconomie 1 & Algemene economie


Studiepunten7Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar1Examencontract mogelijkEnkel met het oog op behalen credits

Docenten

  • De Wit Helga

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Oefensessie
  • Zelfstudie

Begincompetentie

eindtermen secundair onderwijs

Eindcompetentie

Algemene economie
Als informatiebeheerder kan de jonge professional met de gepaste ICT-tools eventueel meertalige gegevens efficiënt verzamelen, verwerken tot in beroepscontext direct bruikbare informatie, die informatie beheren en doen doorstromen naar anderen.
Als informatiebeheerder kan de jonge professional grondige analyses uitvoeren op basis van beroepsgebonden informatie, de analyses interpreteren, de resultaten ervan in kaart brengen.
1. De student consulteert betrouwbare en relevante informatiebronnen zoals kranten, tijdschriften, boeken, internet, etc. en verzamelt daaruit concrete gegevens.
2. De student structureert, synthetiseert, interpreteert, evalueert en/of analyseert de verworven informatie en formuleert gepaste conclusies.

Als beleidsadviseur/ondernemer kan de jonge professional de visie en managementstrategie begrijpen, de draagwijdte ervan vatten zodat hij de implementatie ervan adequaat kan ondersteunen.
Hij kan een advies formuleren en verantwoorden op basis van beroepsgebonden informatie en zo bijdragen tot de beleidsvoering.
1. De student begrijpt en duidt de economische actualiteit en berichtgeving.
2. De student schat de impact van bepaalde gebeurtenissen en van beleidsmaatregelen op de economische activiteit in.
De jonge professional kan bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen instaan voor de kwaliteit van zijn eigen werkuitvoering.
De jonge professional kan bij de uitoefening van de verschillende beroepsrollen een bijdrage leveren tot het verbeteren van de kwaliteit van zijn beroepsomgeving.
Voor de rol van kwaliteitsbewaker zijn dit 5.4 en 5.10:
1. De student volgt nieuwe ontwikkelingen (tendensen) in de economische wereld op.
2. De student staat kritisch tegenover de verworven informatie.

Bedrijfseconomie
Als organisator/coördinator kan de jonge professional volgens de basisregels van projectmanagement elke nieuwe beroepsspecifieke opdracht analyseren en planmatig aanpakken en oplossen. Hij kan daarvoor werkbare procedures opstellen : voor zichzelf, voor medewerkers, voor de leidinggevende en op die manier ook het doelgerichte, planmatige handelen bij anderen bevorderen.
De jonge professional kan zijn werk in tijd plannen, prioriteiten stellen, deadlines halen, ook als hij onder (zware) stress staat.
De student werkt als manager in team waarbij het team een concrete taakverdeling opstelt en de voortgang ervan opvolgt(business game).

Als beleidsadviseur/ondernemer kan de jonge professional de visie en managementstrategie begrijpen, de draagwijdte ervan vatten zodat hij de implementatie ervan adequaat kan ondersteunen.
Hij kan een advies formuleren en verantwoorden op basis van beroepsgebonden informatie en zo bijdragen tot de beleidsvoering.
1.De student begrijpt de managementstrategie en ondersteunt adequaat de implementatie ervan.
2.De student becijfert oplossingen voor specifieke probleemsituaties en verantwoordt zijn keuze.

Inhoud

Algemene economie
Dit opleidingsonderdeel bestaat uit 2 grote delen: micro- en macro-economie. In het eerste deel Micro Economie bestuderen we na een algemene inleiding, de prijsvorming op de markt (vraag, aanbod en evenwicht op de markt met volkomen concurrentie) & theorie over andere marktvormen die in realiteit bestaan. Het laatste hoofdstuk handelt over kosten, opbrengsten en de breakeven-analyse. Bij macro-economie bestuderen we voor België de macro-economische grootheden, conjunctuur en economische groei, de werkgelegenheid, geld, inflatie en loonindexering, overheidsfinanciën en tot slot Internationale economie

Bedrijfseconomie
Hierin worden volgende onderwerpen behandeld:
De organisatie
- Leiding en personeel
- Marketingmanagement
- Logistiek
- Kwaliteitszorg
- Opstarten van een eigen zaak
- Opstellen van een ondernemingsplan

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Handboeken

  • Praktisch basisboek management - leerboek (editie 2007)
  • Praktisch basisboek management - praktijkboek (editie 2007)

Toledo (Digitale leeromgeving)

  • Opdrachten en studiemateriaal op Toledo

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examen100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen100%