Hoofdpagina | Bachelor in het toerisme en het recreatiemanagement

Practicum 2: Animatie, evenementen en gidstechnieken


Studiepunten10Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar3Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Schepers Edmond
  • Hoegaerts Maria
  • Van de Poel Curt

Onderwijsvorm

  • Practicum

Begincompetentie

Eindcompetenties van. "Recreatie en Vrije tijd" van 1TRM
Eindcompetenties van. "Recreatieleer" van 2TRM
Eindcompetenties van. "Practicum Receptief Toerisme en recreatie" van 2TRM

Eindcompetentie

2.5:De student kan een beleidsdocument schrijven waarin inhoudelijke, financiële en commerciële analyses zijn verwerkt. Hij kent de verschillende onderdelen van een ondernemingsplan en hij kan dit naar een specifieke context schrijven en communiceren.
2.6:De student kan beroepsspecifieke informatie, ideeën, problemen en oplossingen communiceren zowel aan collega's als aan potentiële klanten (indien van toepassing).

3.A:Als organisator/coördinator kan de jonge professional volgens de basisregels van projectmanagement elke nieuwe beroepsspecifieke opdracht analyseren en planmatig aanpakken en oplossen.

5.4:De student kan nieuwe ontwikkelingen in het werkveld volgen, zich eigen maken, en op basis daarvan innoverende voorstellen doen. Hij kan markttrends interpreteren en naar nieuwe productconcepten vertalen.

Inhoud

Aan de hand van de vormingsbrochure "Veel volk en mooi weer" van Toerisme Vlaanderen wordt een evenement stapsgewijze ontwikkeld: hoe organiseer ik een evenement van a-z.
(Briefing, brainstorm, presentatie, project, préproductie, montage, repetities, event, demontage, debriefing, facturatie en bedanking).
Parallel met de centrale opdracht worden gastcolleges en bedrijfsbezoeken georganiseerd, die telkens een bepaald aspect van de evenementensector uitdiepen, zoals creativiteit, databank, locaties, opmaak van een presentatie, draaiboek, budget, beroepsfederatie, e.a.
Gebruikelijke documenten en software worden daarbij geïntroduceerd.
Voor Gidstechnieken en reisleiding verwijzen we naar het kwaliteitskader van Toerisme Vlaanderen voor de opleiding en erkenning van gidsen en reisleiders. De voorzitter van de gidsenkring van Mechelen en een ervaren reisleider wijzen op het belang van expertise, voorbereiding, communicatie en valkuilen in de praktijk.
De animerende functie van evenementen, gidsen en reisleiders, wordt procesmatig geanalyseerd.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Uitrustings- en werkmateriaal

  • Praktijkmateriaal

Evaluatie

Er is slechts één examenkans. Het eindcijfer is een samengesteld cijfer op basis van individuele en groepsopdrachten voor 70% (140/200) en van het portfolio voor 30 % (60/200). De wijze van evalueren staat ter beschikking van de studenten op het leerplatform.

Gezien de specificiteit van de werkvormen en het actuele gehalte van de informatie en de opdrachten is een tweede examenkans uitgesloten.

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Portfolio30%
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Opdrachten70%