Hoofdpagina | Bachelor in het toerisme en het recreatiemanagement

HRM: personeelsbeleid en sociaal recht


Studiepunten3Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar3Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Van Eetvelt Marianne
  • Schepers Edmond

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege
  • Werkcollege

Begincompetentie

Eindtermen secundair onderwijs

Eindcompetentie

SOCIAAL RECHT :
INFORMATIEBEHEERDER
De student kan interpreteren welke informatie essentieel is om interne en externe bedrijfsprocessen probleemloos te laten verlopen.
De jonge professional die werkzaam is in een toeristisch bedrijf zal vaststellen dat de individuele (arbeidsovereenkomsten tussen werkgever en werknemer) en de collectieve arbeidsverhoudingende interne en externe bedrijfsprocessen beïnvloeden.

ORGANISATOR
De jonge professional, als zelfstandige of loontrekkende die diensten verleent aan zijn klant kan dit alleen organiseren als hij in orde is met zijn sociale en fiscale verplichtingen.

PERSONEELSBELEID :
2.4. De jonge professional kan een professionele bijdrage leveren in de wijze waarop het werk wordt georganiseerd en wordt gecommuniceerd om tot betere resultaten te komen.
3.3. Hij kan eenvoudige taken uitvoeren, hij kan een werkplan maken, hij kan overleg organiseren en leiden, hij kan reultaatsgericht handelen bevorderen.
3B. Hij kan zijn loopbaan organiseren en weet hoe hij de juiste vragen kan stellen aan het personeelsbeleid om goed te blijven functioneren. Hij kent de kerntaken van het personeelsbeleid.
5.3. Hij kan zijn eigen functioneren kritisch beoordelen en bijsturen in functie van zijn competentieontwikkeling. Hij kan een functioneringsgesprek voeren en concrete afspraken maken met de werkgever.
5.9. Hij beseft een teamplayer te zijn en mee verantwoordelijk te zijn voor een goed bedrijfsresultaat. Een goed personeelsbeleid is een strategische factor voor duurzaam ondernemen.

Inhoud

SOCIAAL RECHT
1. Theoretisch gedeelte
Collectieve arbeidsverhoudingen
De arbeidsovereenkomsten
De arbeidsreglementering
De sociale zekerheid
Het oplossen van geschillen
Het statuut van een zelfstandige
2. Praktisch gedeelte
Na elk hoofdstuk worden cases besproken

PERSONEELSBELEID
Personeelsmanagement
Recrutering
Werving en selectie
Introductie
Beoordeling en beloning
Competentieontwikkeling
Loopbaanbegeleiding

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Handboeken

  • HRM in breedbeeld, een toetsing van retoriek aan realiteit
  • Praktisch sociaal recht

Evaluatie

Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examenScore HRM = score Personeelsbeleid (50%, mits opdrachten gemaakt zijn, anders onvoldoende) + score Sociaal recht (50%)100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examenScore HRM = score Personeelsbeleid (50%, mits opdrachten gemaakt zijn, anders onvoldoende) + score Sociaal recht (50%)100%