Hoofdpagina | Bachelor in de journalistiek

Grafische vormgeving


Studiepunten3Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar3Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Goovaerts Lutgart

Onderwijsvorm

  • Oefensessie

Begincompetentie

Eindcompetenties behaald van Grafische vormgeving 1

Eindcompetentie

1.11. De student registreert – zowel zelfstandig als onder begeleiding - visuele informatie met behulp van internet, een digitaal fototoestel en grafische software (Creative Suite CS3).

2A - De student kan via de geijkte kanalen een boodschap conceptueel en visueel communiceren, aangepast aan de specifieke doelgroep (uit diverse geledingen van de maatschappij).
2.1. De student maakt redactionele en vormelijke ordeningen vormtechnisch zichtbaar.
2C - De student communiceert doelgericht met contactpersonen uit de grafische en journalistieke sector. Hij/zij kan zich in taalgebruik/terminologie aanpassen aan de omstandigheden.

3.4.- De student kan journalistiek werk kan plannen.


5A - De student staat bij de uitvoering van het vormgeven/onderhouden van een website in voor de kwaliteit van zijn eigen werkuitvoering.
5.5. - De student lost een breed gamma aan concrete technische en vormelijke problemen met creativiteit en flexibiliteit op.
5.8. - De student kan eigen en andermans werk kritisch beschouwen en het oordeel helder en gemotiveerd overbrengen aan anderen.
5.3. - het eigen functioneren kritisch kan evalueren en eventueel bijsturen. Op basis van deze reflectie streeft hij ook naar een verdere (levenslange) ontwikkeling van de eigen competenties.
5.4. - nieuwe ontwikkelingen in het werkveld kan volgen, zich eigen maken, en op basis daarvan innoverende voorstellen kan doen.
5.13. - de impact die de informatie heeft op zijn doelgroep en het verloop van het maatschappelijk debat kan inschatten.

Inhoud

Inhoudelijk:
- Opbouw magazine - grafische elementen gebruiken ifv. verduidelijken van structuur - tekstopbouw van een artikel (kop, inleiding, leestekst, citaat, fotobijschrift, ) - invalshoek thema voor diverse doelgroepen - eindredactie lay-out - tips om leesbaarheid te verhogen - stijl kiezen en toepassen ifv. doelgroep - cijfermateriaal grafisch weergeven

Technisch:
- lay-out (met behulp van programma Indesign): paginaopmaak, stijlen toepassen,lettertypes kiezen, beelden plaatsen, grafische elementen tekenen, kleuren toepassen) - Beelden (met behulp van Photoshop): foto's bewerken, bestandsformaten

Opdrachten worden gemaakt ifv. van SUPO en Eindwerk.

Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Evaluatie




Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Mondeling examen100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examen100%