Hoofdpagina | Bachelor in de journalistiek

Recht & Ethiek 1


Studiepunten0Creditcontract mogelijkJa
Programmajaar1Examencontract mogelijkJa

Docenten

  • Hoyberghs Michele
  • Cockx Patrick

Onderwijsvorm

  • Groepswerk
  • Hoorcollege

Begincompetentie

Eindtermen secundair onderwijs.


Eindcompetentie


-5.12 De student heeft inzicht in het belang van ethische normen in de journalistiek en in een aantal ontwikkelingen die de nood aan een explicitering van zulke normen op de voorgrond plaatsen. -5.13 De student reflecteert op eigen gedrag en keuzes inzake ethische dilemma's in de journalistiek. De student heeft weet van de bestaande codes, richtlijnen en aanbevelingen binnen de journalistieke beroepsethiek en kan deze vertalen naar hedendaagse situaties.- 4.2. De student houdt in zijn werk rekening met zijn rechten en plichten. - 4.6.De student houdt bij het ordenen en verwerken van zijn journalistiek product rekening met de economische en juridische context. - De student wordt vertrouwd gemaakt met de juridische schrijfstijl en terminologie, zodat hij contracten kan lezen, juridische teksten begrijpen en met juristen kan corresponderen.





Inhoud


Ethiek :Journalistieke reflectie 1 : - Journalistiek en ethiek : een eerste verkenning. - Journalistiek versus recht op privacy. - Ethische grondhoudingen binnen de journalistiek. - Codes, richtlijnen en aanbevelingen binnen de journalistieke beroepsethiek.- Analyse van ethische dilemma's a.d.h.v. een stappenplan.

Recht : Het eerste deel van de cursus behandelt het verbintenissenrecht, met aandacht voor de wilsautonomie en de geldigheidsvereisten, bewijs, gevolgen van overeenkomsten tussen partijen en derden, quasi-contracten en verbintenissen uit onrechtmatige daad. Het tweede deel bespreekt enkele benoemde contracten : koop, huur, huwelijkscontract. Het derde deel heeft beknopt aandacht voor erfrecht en successierechten.


Studiematerialen

Meer info op de cursussen- en boekenlijst.

Recht

Toledo (Digitale leeromgeving)

  • Online studiemateriaal

Evaluatie

Ethiek : geen voorbereiding voorzien tijdens de 2de examenkans.

Ethiek
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Opdrachten100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Mondeling examenGeen schriftelijke voorbereiding100%
Recht
Eerste examenkansEerste examenperiode (januari)Schriftelijk examen100%
Tweede examenkansDerde examenperiode (augustus)Schriftelijk examen100%