Hoofdpagina | Avondopleiding - Bachelor in de Verpleegkunde
Voedings- en dieetleer
Docenten
Onderwijsvorm
Begincompetentie
Eindcompetenties middelbaar onderwijs
Eindcompetentie
De verpleegkundige als PERSOON handelt naar beroepsspecifieke attitudes
1. Empathie, verantwoordelijkheidszin, kritische ingesteldheid, aanpassingsvermogen en
stressbestendigheid aanwenden in de verpleegkundige context
-De student kan nauwkeurig, met respect en openheid tov anderen functioneren
De verpleegkundige als KLINISCH BEOORDELAAR EN ZORGVERLENER verleent
professioneel verpleegkundige zorg op maat
5. Verpleegkundige zorg verlenen vanuit wetenschappelijk perspectief
-de student kan relevante en correcte informatie verschaffen over de diëten en kan ze toepassen in functie van de noden van de zorgvrager
-de student motiveert gezondheidsbevorderend gedrag, dwz moedigt een patiënt aan om indien nodig zijn levensstijl/voeding aan te passen
-de student beschikt over de nodige competenties om preventief de zorgvrager te wijzen op problemen betreffende zijn voeding (bv kwetsbare doelgroep van kinderen en ouderen)
12. Primaire en secundaire preventie toepassen
-de student kan de zorgvrager voorlichten en advies geven betreffende gezonde voeding en diëten
secundaire preventie:
-de student kan problemen betreffende de voedingstoestand detecteren en signaleren naar de bevoegde instanties
De verpleegkundige als ORGANISATOR EN COÖRDINATOR organiseert en coördineert de diverse aspecten van de zorg
13. De zorg organiseren en coördineren
-De student kan de situatie van de zorgvrager inschatten en aanpasen aan de noodzakelijke prioriteiten, rekening houdend met de behoeften en de beschikbare middelen (weekendopname patiënt met dieet, standaardmaaltijd aanpassen, thuiszorg, contacten leggen met diabetesverenigingen,...)
De verpleegkundige als PROFESSIONAL levert een bijdrage aan het bevorderen van de kwaliteit van
de verpleegkundige zorg
15. Zich professioneel ontwikkelen
-De student kan zelfstandig wetenschappelijke literatuur verwerken en staat open voor vernieuwingen
De verpleegkundige als LID VAN HET TEAM werkt intra- en interprofessioneel samen om de
visie en de doelen van de zorg te realiseren.
18. Interprofessionele relaties opbouwen en samenwerken in het kader van gemeenschappelijke
zorgdoelstellingen
-De student beheert de technische taal/begrippen (oa voedingsstoffen, medische terminologie) om een vlotte communciatie mogelijk te maken met het multidisciplinair team.
De verpleegkundige als LID VAN DE SAMENLEVING vervult een actieve rol in de samenleving
in functie van gezondheid en welzijn
19. Open staan voor diversiteit in de samenleving
-De student heeft respect voor en houdt bij de zorgverlening rekening met de sociale en culturele eigenheid van de zorgvrager
Inhoud
De voedingsleer bestudeert de voeding vanuit de fysiologie, m.a.w. van de gezonde mens.
De dieetleer bestudeert de voeding vanuit de pathofysiologie m.a.w. de dieetleer bestudeert de voeding van de zieke mens.
De verschillende diëten (natriumbeperkt, energiebeperkt, ...) passeren de revue.
De verworven kennis is onontbeerlijk voor een gefundeerd voeding- en dieetadvies en voor een goed begrip van de relatie voeding en preventie van welvaartsaandoeningen en dieet en patho-fysiologie.
Via de cursus maakt de toekomstige verpleegkundige zich de technische taal eigen om te communiceren met andere disciplines en leert tevens de wetenschappelijke voeding- en dieetkennis binnen het bereik van de patiënt te brengen.
Studiematerialen
Meer info op de cursussen- en boekenlijst.
Evaluatie
Eerste examenkans | Eerste examenperiode (januari) | Schriftelijk examen | | 100% | Tweede examenkans | Derde examenperiode (augustus) | Schriftelijk examen | | 100% |