In het vak groenteteelt maak je kennis met de belangrijkste glasteelten in Vlaanderen, dit zijn vooral tomaat, sla, komkommer en paprika. Je leert de belangrijkste aspecten van volgende thema's: economische gegevens, teelttechniek(waaronder opkweek, bemesting, teeltwijzen, rassen, klimaatgegevens en teelthandelingen), mechanisatie en automatisatie, arbeid, gewasbescherming en actuele thema’s.
A. Algemene competenties
- 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
- 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
- 03. Beschikken over het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context
- 04. Kunnen reflecteren op het eigen denken en werken en het kunnen vertalen van die reflectie naar het ontwikkelen van meer adequate oplossingen
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 05. Het vermogen tot originaliteit en creativiteit met het oog op het continu uitbreiden van de kennis en inzichten
- 03. Kunnen toepassen van paradigma' s in het domein van de wetenschappen en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma' s
- 06. Kunnen samenwerken in een multidisciplinaire omgeving
- 08. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C01 Inzicht hebben in de nieuwste kennis van het vakgebied of delen ervan.
- C02 In staat zijn om de wijze waarop de theorievorming evolueert, te volgen en te interpreteren.
- C04 Een onderzoekende houding aannemen, zelfstandig en resultaatgericht onderzoek kunnen uitvoeren.
- C06 Een diagnose kunnen stellen.
- C08 Het productieproces kunnen opstarten, verbeteren en bedrijfszeker maken.
- C09 Kennis hebben van operationeel bedrijfsbeheer, beleid en strategie in een onderneming.
- C10 Rekening houden met natuur, milieu, veiligheid en zorgsystemen.
- C24 Een plantaardige leefgemeenschap kunnen begrijpen, ontwerpen, optimaliseren en realiseren (BIO).
- C26 De groeiomstandigheden van planten begrijpen, kunnen optimaliseren en realiseren (BIO).
- C27 Een automatisering en mechanisering toepassen op teelten of ecosystemen (BIO).
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties