Seminaries en voedselproductie (2009-2010)

In voedselproductie wordt de plaats van de voedingsindustrie in de ganse voedselketen (van producent tot consument) besproken.  Verder komen de eenheidsbewerkingen en de conserveringstechnologie aan bod.  ook leert de student hoe op industriële schaal kaas, yoghurt, bier en vleeswaren worden bereid.  De cursus rondt af met een aantal actuele voedselproblemen zoals de aanwezigheid van dioxines, BSE, GGO's en hormonen.  In wetenschappelijk onderzoek leert de student hoe de verschillende stappen van een onderzoek worden opgezet en  hoe enquêtes worden opgesteld.  Dit als voorbereiding op het eindwerk en het latere beroepsleven.  In seminaries komt er een waaier van onderwerpen aan bod.  Via studiedagen, studiebezoeken, internationale contacten en gastsprekers worden specifieke actuele thema's belicht.  Als voorbereiding op het latere beroepsleven komt de student in contact met diëtisten uit het werkveld. 

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C07 De voedings- en dieetkundige draagt mee verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en het beheer van de voedselverstrekking.
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06003028
Code:
06003028
Vakcoördinator:
Hilde Boeckx
Semester:
1
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Neen
Deeltijds:
Deeltijds eerste deel
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
gespecialiseerd