De cursus microbiologie maakt je duidelijk waar de microbiologie zich situeert binnen de biologie en hoe deze wetenschap gegroeid is. Je bestudeert een aantal criteria op basis van de welke je een taxonomische classificatie leert maken Je bestudeert het belang en het nut van de micro-organismen zowel voor de medische wereld, de voedingsindustrie als de farmaceutische industrie. Hiervoor heb je een goede kennis nodig van de bacteriën naar morfologie, celbouw en taxonomie. Eveneens leer je de processen kennen en begrijpen van de bacteriële genetica namelijk de replicatie, de transcriptie en de eiwitsynthese en de regulatie hiervan. Hierdoor krijg je meer inzicht in de basis van de moleculaire biologie. In deze cursus bestudeer je ook de groei van bacteriën en de verschillende voedselcomponenten nodig om bacteriën te kweken. Ook leer je verschillende manieren om de groei onder controle te houden en aseptisch te werken. Medisch belangrijke micro-organismen zoals virussen en schimmels zal je leren kennen zowel qua morfologie, celstructuur als taxonomie. Je bestudeert ook de verschillende samenlevingsvormen tussen micro-organismen waaruit je dan het ontstaan van infecties kan afleiden en de basis van de immunologie zal leren kennen.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
- 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
- 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 08. Teamgericht kunnen werken
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
C. Beroepsspecifieke competenties
- C05 De voedings- en dieetkundige analyseert voedingsmiddelen om de hygiëne en samenstelling te evalueren.
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties