Management en hygiëne (2009-2010)

GHP (Goede Hygiëne Praktijken) , het HACCP-systeem, traceerbaarheid en meldingsplicht binnen de grootkeuken worden uitgebreid besproken,verduidelijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden en ingeoefend via groepswerk. De student leert de keukenlay-out beoordelen naar HACCP-normen. De basisbegrippen van management worden behandeld en toegepast op de functie van het hoofd van een voedingsdienst. De student maakt kennis met de andere verantwoordelijkheden en taken van het hoofd van een voedingsdienst : keukenadministratie, budget -, kosten- en voorraadbeheer, personeelsbeleid, inkooppolitiek en ergonomie. De student leert patiëntenadministratie uitvoeren a.h.v. een geautomatiseerd patiëntenadminisatrieprogramma ( Magister).

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën

C. Beroepsspecifieke competenties    

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Studenten hebben de onderwijsactiviteiten "Voedingswarenkennis" in 1 VD en "Microbiologie" in 2 VD en "Gemeenschapsrestauratie" in 2VD gevolgd. Verworven Ccmpetenties :

  • Studenten kennen de micro-organismen die voedselbesmetting of voedselvergiftiging kunnen veroorzaken en weten in welke voedingsmiddelen ze voorkomen.
  • Studenten kennen per productgroep soorten bederf en bewaartechnieken.
  • Studenten hebben inzicht in de werking en inrichting van de verschillende afdelingen binnen de grootkeuken.

OO:
06003027
Code:
06003027
Vakcoördinator:
Karin Van Ael
Semester:
1
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Deeltijds eerste deel
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
verdiepend