De belangrijkste instrumentele methoden van kwantitatieve en kwalitatieve chemische analyse worden technisch besproken en vergeleken, wat hun accuraatheid, precisie, gevoeligheid, specificiteiten en toepasbaarheid betreft. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan spectrometrische elektrochemische en chromatografische analysemethoden. Verder worden een aantal spectroscopische technieken voor de structuurbepaling van organische verbindingen toegelicht.
Tot slot wordt een overzicht gegeven van de verschillende technieken voor de analyse van de belangrijkste componenten in levensmiddelen (water, proteïnen, koolhydraten, lipiden, micronitriënten).
In het practicum worden de instrumentele technieken ingeoefend, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van levensmiddelen als analysemateriaal.
Zowel de hoorcolleges als de laboratoriumoefeningen steunen op een kennis van de fysicochemische basis van de analytische chemie en een vertrouwdheid met de basisoperaties in het analyselaboratorium.
Als brug tussen de theoretische cursus en de praktijkoefeningen wordt een elektronisch platform ter beschikking gesteld : www. prelab.be. Het afgeschermd platform is binnen de Associatie KULeuven ontwikkeld.