HACCP (2009-2010)

Logistiek in de voedingsnijverheid heeft zijn specifieke aandachtspunten. Zo zijn er specifieke regels waar ik mij als logisticus aan dien te houden. In de algemene microbiologie onderscheid je de belangrijkste groepen microorganismen (bacteriën, schimmels en gisten) aan de hand van hun morfologische eigenschappen. Verder lichten we de celbouw van deze micro-organismen toe, hun voedingsenenergiebehoeften en de evolutie van hun groeiproces. In een tweede deel krijg je een beeld van de bederfveroorzakende en pathogene microorganismen die in levensmiddelen voorkomen. Ook staan we stil bij microbiologische kwaliteitsbeheersing door toepassing van conserveringstechnieken en de uitwerking van een HACCP-plan. In de lablessen brengen we je microbiologische basistechnieken bij. Je doet aan rechtstreeks microscopisch onderzoek en voert kleuringstechnieken uit. Op die manier leer je groepen micro-organismen onderscheiden. Je voert tellingen uit, en aan de hand van richtlijnen en normen uit de industrie of uit vakliteratuur interpreteer je de resultaten van deze tellingen. Ook doe je hygiëne-onderzoek van oppervlakken die in contact komen met levensmiddelen. Bovendien gaan we in op de praktische uitwerking van een HACCP-plan voor de productie van bepaalde levensmiddelen.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • BC6 De bachelor in de logistiek is in staat zijn werk met de nodige nauwkeurigheid en stiptheid uit te voeren.
  • BC8 De bachelor in de logistiek is zich bewust van de impact van zijn handelen, keuzes en beslissingen op het milieu, de kwaliteit en de veiligheid en houdt rekening met de van kracht zijnde reglementering.
  • BC14 De bachelor in logistiek is in staat logistieke adviezen te geven voor interne bedrijfsonderdelen en externe bedrijven, voornamelijk op het terrein van de organisatie van bedrijfskundige processen, financieeleconomische beslissingen en fysieke systemen voor productie, opslag, transport en handling.
  • BC17 De bachelor in logistiek is in staat leiding te geven aan magazijnoperaties, een magazijn te beheren en een magazijnontwerp (lay-out, installaties, hulpmiddelen, werkwijzen en informatiesystemen) te maken en te implementeren.
  • BC21 De bachelor in de logistiek is in staat leiding te geven aan het interne transportproces, kan hulpmiddelen beheren en de functionele eisen ervan aangeven.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
05101190
Code:
05101190
Vakcoördinator:
Eric Lens
Semester:
1
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend