Een sociaal werker functioneert niet op een eiland. De kans is groot dat hij ‘het buitenland’ tegenkomt: zijn organisatie heeft een buitenlandse afdeling of zusterorganisatie, hij participeert in een innovatief project met Europese financiering of hij leert uit buitenlandse werkveld bezoeken. In deze context is zicht op sociaal werk in andere landen een meerwaarde.
De Minor Sociaal Werk in Internationaal Perspectief vertaalt actuele ontwikkelingen in het internationale forum naar het eigen handelen als sociaal werker. De student leert verbinding maken met cliënten van multiculturele achtergrond en krijgt zicht op de Europese sociale kaart.
De thema’s die aan bod komen zijn: internationale definities en betekenissen van sociaal werk, comparatief SW en internationaal SW, wereldbeelden en mensbeelden, intercultureel verbinden, inspelen op verschillen, interculturele training, interculturele theorieën: Hofstede, Hoffman (Topoi-model), Pinto en Shadid, diversiteit en interculturele communicatie, arm en rijk in de wereld, globalisering en neoliberalisme, hedendaagse globale uitdagingen, duurzame ontwikkeling en sociale verandering, internationale betrekkingen, internationale theorieën (realisme, liberalisme, constructivisme, …) en internationale organisaties (VN, NAVO, OVSE, Raad van Europa, EU), de betekenis van mensenrechten voor Sociaal Werk, Noord-Zuid relaties, internationale rechtvaardigheid (Paulo Frère) solidariteit (bij rampen), ontwikkelingssamenwerking en fair-trade.