Voedselkeuze (2009-2010)

In deze cursus leer je de voedingsmiddelen per productgroep kennen met ruime aandacht voor nieuwe en minder bekende producten. Bij de verschillende productgroepen worden zowel de voedingskundige aspecten (samenstelling, voedingswaarde en schadelijkheid) als de kwaliteitsaspecten (houdbaarheid, bederf en courante bewaartechnieken) en het consumptiepatroon opgezocht en besproken. Je krijgt een beeld van de huidige voedingsgewoonten, hoe ze zijn ontstaan en wat de invloed is van verschillende maatschappelijke factoren. Voeding wordt gesitueerd binnen de maatschappij en de gezondheidszorg, De cursus wordt afgesloten met een introductie in de voedingsepidemiologie .

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
  • 05. Leiding geven
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
06002265
Code:
06002265
Vakcoördinator:
Barbara Vandervoort
Semester:
1
Studiepunten:
6
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Deeltijds eerste deel
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend