Biotechnieken veehouderij/Veevoeding (2009-2010)

Om deel te nemen aan het maatschappelijke debat rond veeteelt is het belangrijk dat men achterhaalt waarom er vee gehouden wordt zoals dat nu gehouden wordt. De basisvoorwaarden om vee te houden worden mondiaal besproken. Het begrip domenstica van vee en de gevolgen ervan zijn een belangrijke sleutel tot de oplossingen van dit debat. Er wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste veeteeltrichtingen en hun belang in de Vlaamse economie. Daarnaast worden de biologische achtergronden van de dierlijke productie besproken zodat deze later in gespecialiseerde vakken verder uitgediept kunnen worden.

Door inzicht te verwerven in volgende facetten : - eigenschappen van voer en deze te verwoorden in, voor de praktijk bruikbare cijfers - eigenschappen en de behoefte van de dieren te omschrijven Kan men deze twee gaan combineren tot een dagelijks rantsoen van dieren

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • AB1 - Omgaan met levend materiaal - Verantwoord en duurzaam omgaan met levend materiaal of in functie van levend materiaal.
  • AB-DZ-EC1: Controle op en behoud van een gezonde en veilige werkomgeving - 1A Behoud en controle van een gezonde en veilige werkomgeving - 1B Het gebruik van standaardprocedure m.b.t. de gezondheid en veiligheid van de medewerkers.

A. Volgtijdelijkheid

Agro- en biotechnologie (PBA) / / Dierkunde/Microbiologie

B. Competenties

OO:
03109236
Code:
03109236
Vakcoördinator:
Dirk Vermeiren
Semester:
1+2
Studiepunten:
6
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Neen
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend