Psychosociale ontwikkeling deel 1 (2009-2010)

Het opleidingsonderdeel psychosociale ontwikkeling maakt deel uit van het curriculumonderdeel specifieke inhoudelijke vorming van het eerste jaar van de opleiding. Het opleidingsonderdeel  bestaat uit twee delen: psychosociale ontwikkeling deel 1 en psychosociale ontwikkeling deel 2. Beide opleidingsonderdelen zijn gericht op het verwerven van inzicht in de psychosociale ontwikkeling van kleuters en het leren selecteren en hanteren van materialen en technieken om de psychosociale ontwikkeling te stimuleren op maat van elk kind.
De competenties die in deze opleidingsonderdelen aan bod komen vormen het fundament voor de opleidingsonderdelen uit het curriculumonderdeel specifieke inhoudelijke vorming van het programma van het tweede jaar.
In psychosociale ontwikkeling deel 1 ligt het accent op het inzicht in de psychosociale ontwikkeling van het kind. Het is ook belangrijk om zicht te hebben op de basisbehoeften, die nodig zijn om tot een goede ontwikkeling te komen. Verhalen voor kinderen vormen een belangrijk aandachtspunt doorheen dit opleidingsonderdeel.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • C01 Begeleider leer- en ontwikkelingsprocessen.
  • C02 Opvoeder.
  • C03 Inhoudelijk expert.
  • C04 Organisator.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Geen specifieke voorkennis vereist.

OO:
11106002
Code:
11106002
Vakcoördinator:
Ilse Van Den Bergh
Semester:
Studiepunten:
4
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
inleidend