Logistieke software (2009-2010)

Om de goederenstroom te sturen is er heel wat informatie nodig. Deze informatie moet bij de juiste personen terecht komen. Informatie mag ook niet verloren gaan, zodat bij klachten van klanten het door het product afgelegde traject kan teruggevonden worden. Bedrijven maken daarom gebruik van gespecialiseerde software zoals ERP (Enterprise Resource Planning)- pakketten en WMS (Warehouse Mangement System)-pakketten, bijvoorbeeld SAP. De student bekijkt de structuur, selectie, werking en implementatie van zulke pakketten. Zelf gaat de student aan de slag met een concreet ERP / WMS-pakket.

Een logistiek probleem aanpakken kan dikwijls aan de hand van verschillende oplossingen. Echter vooraf weten of kunnen inschatten wat het resultaat is van van zo'n oplossing is dikwijls moeilijk. Om toch niet in het ongewisse te stappen gaan we een simulatiemodel bouwen. Hierop kunnen we dan experimenteren zonder het werkelijke proces te storen. Nadat een goede oplossing gevonden is kan er overgegaan worden tot de implementatie van deze oplossing.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën

C. Beroepsspecifieke competenties    

  • BC1 De bachelor in de logistiek is in staat om klantgericht te denken en te handelen.
  • BC6 De bachelor in de logistiek is in staat zijn werk met de nodige nauwkeurigheid en stiptheid uit te voeren.
  • BC10 De bachelor in de logistiek is in staat te werken met logistieke bedrijfssoftware zoals o.a. ERP.
  • BC14 De bachelor in logistiek is in staat logistieke adviezen te geven voor interne bedrijfsonderdelen en externe bedrijven, voornamelijk op het terrein van de organisatie van bedrijfskundige processen, financieeleconomische beslissingen en fysieke systemen voor productie, opslag, transport en handling.
  • BC19 De bachelor in logistiek is in staat processen van waardetoevoegende activiteiten te relateren aan de besturing van de keten, planningen te maken in uiteenlopende bedrijfstypen en de processen van de waardetoevoegende activiteiten te besturen.
  • BC20 De bachelor in de logistiek is in staat adviezen en ondersteuning te geven t.a.v. selectie, implementatie en beheer van logistieke automatisering en informatisering.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

OO:
05101180
Code:
05101180
Vakcoördinator:
Raf Meylaers
Semester:
1
Studiepunten:
5
Creditcontract mogelijk?
Ja
Examencontract mogelijk?
Ja
Deeltijds:
Onderwijstaal:
Nederlands
Opleidingsonderdeel type:
gespecialiseerd