analytische chemie (2009-2010)

De cursus behandelt de fysicochemische basis van de analytische chemie en de klassieke analysetechnieken in waterig midden. Aansluitend wordt ingegaan op de basisprincipes van de instrumentele analyse.

Inhoud:

Accuraatheid en precisie

Gravimetrie: Filtreerbaarheid en zuiverheid van een neerslag; Toepassingen.

Volumetrie: Inleiding: definitie, begrippen, titratiecurve; Neutralisatietitratie; Redoxtitratie; Complexvormingtitratie

Electrochemische analysen: Principe; Potentiometrie

Spectrometrische analysen; Emissie, absorptie, fluorescentie

Chromatografische analysen

Als brug tussen de eerder theoretische behandeling van de instrumentele analyse en de laboratoriumpraktijk wordt een elektronisch platform ter beschikking gesteld : www. prelab.be. Het afgeschermd platform is binnen de Associatie KULeuven ontwikkeld.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De studenten kunnen de theoretische basis voor gravimetrische en volumetrische berekeningen bespreken. De studenten kunnen de basisprincipes van instrumentele technieken beschrijven: elektrochemie, spectrometrie en chromatografie. De studenten kunnen de eigenschappen en toepasbaarheid van de verschillende analsyemethoden kritisch beoordelen. De studenten kunnen oefeningen over deze onderwerpen oplossen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Volgtijdelijkheid voor Schakelstudenten: Bio-organische Chemie Chemische stoechiometrie; Beginselen van chemisch evenwicht; Algemene chemie

A. Type

  • materiaal op WWW
  • cursus
  • materiaal op leeromgeving

B. Verplichte leermiddelen

Claes Johan, 2008. Analytische chemie. Niet gepubliceerde cursus, KHKempen Uitgewerkte oefeningen en examenvragen zijn beschikbaar via Toledo.

Interactieve geselecteerde leertrajecten op www.prelab.be

Toledo : KHK-OA89731

C. Aanbevolen leermiddelen

Harris D.C. (2007). Quantitative Chemical Analysis, 7e editie. New York, W.H. Freeman and Company.

 

Skoog D.A., Wetst D.M., Holler J.F., Crouch S.R. (2007). Fundamentals of Analytical Chemistry, 8e editie. Belmont , Thomson Brooks/Cole.

 

A. Types

  • hoorcollege
  • elektronisch leerplatform

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

De inhoud van de OA wordt via een schriftelijk examen geëvalueerd. Hierbij komt een variatie aan vraagvormen aan bod. Een deel van de vragen bestaat uit rekenvragen. Daarnaast komen vragen aan bod m.b.t. het formuleren van definities en illustreren met voorbeelden, het evalueren van uitspraken op hun juistheid, open vragen naar beïnvloedende factoren op de besproken evenwichtsystemen, principes, technische uitvoering, voor- en nadelen en toepassingen van de diverse besproken methodes en technieken, vragen naar verbanden tussen technieken.

Tijdens de lessen hebben de studenten de gelegenheid om vragen te stellen. Ook buiten de lesuren en per mail kunnen vragen gesteld worden. Oefeningen worden klassikaal opgelost. Bijkomende informatie wordt op Toledo ter beschikking gesteld. 

OA:
03200473
Code:
03200473
Vakcoördinator:
Johan Claes
Semester:
2
Studiepunten:
2,5
Onderwijstaal:
Nederlands