productie en verdeling van energie pract (2009-2010)

Het practicum besteed in de eerste plaats aandacht aan spanningskwaliteit. Welke elektrische verbruikers produceren harmonische vervuiling en welke verbruikers zijn daar gevoelig aan. Ook de effecten van filters worden bekeken. Er worden eerst bepaalde gevallen gesimuleerd waarna aan de hand van een praktische opstelling de effecten ook effectief gemeten worden. In een andere labo opstelling worden parameters voor MS-vermogenschakelaars berekend waarna in een geschaald model deze parameters getest worden. Een afzonderlijk labo rond opwekken van HS en doorslag van diëlectricum verduidelijkt de theorie.

A. Algemene competenties

  • 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
Toelichting:
Harmonische fenomenen zijn complex. De interpretatie van resultaten met filters is niet evident.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 07. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategiën
Toelichting:
In de praktijk zijn problemen met harmonische vervuiling zeer complex. Afhankelijk van het probleem moet een geschikte oplossing gevonden worden. Dit doen de studenten aan de hand van een praktische opstelling.

C. Beroepsspecifieke competenties

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Driefasige wisselstroomketens kunnen uitrekenen zowel in regime als in overgangtoestand. Het begrip procentuële kortsluitspanning kunnen toepassen Begrip van specifieke eigenschappen van elektrische bronnen: transfo's en generatoren Fourier transformatie begrijpen.

A. Type

  • materiaal op leeromgeving

B. Verplichte leermiddelen

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • oefenpracticum
  • labo en werkcollege

B. Omschrijving

Studenten hebben een aantal simulatiemodules waarbij ze allerlei praktische situaties simuleren. Daarnaast is er ook een praktische opstelling.

A. Types

  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

Van de labozittingen worden verslagen gemaakt waarin de resultaten verduidelijkt worden.
OA:
03204081
Code:
03204081
Vakcoördinator:
Bert Vande Meerssche
Semester:
2
Studiepunten:
1,4
Onderwijstaal:
Nederlands