Met het oog op het programmeren van PIC-microcontrollers, moet de student eerst het softwarepakket mplab (fabrikant Microchip) onder de knie krijgen. De student leert hoe hij een assemblerprogramma kan schrijven, simuleren, debuggen en dowloaden in een reële procesomgeving. Voor deze laatste wordt een ontwikkelbord gebruikt met aan/uit-schakelaars op de ingangen en leds en/of zeven segment displays op de uitgangen.Op vergelijkbare manier leert de student ook het programmeren in C. Hij leert hoe een c-project aan te maken, een programma te schrijven, te debuggen in simulatie en het asm-programma en de HEX-file te genereren. Het uittesten in hardware gebeurt opnieuw op eerder vermeld ontwikkelbord.
BC2: geschikte componenten voor elektronische systemen kiezen
BC4: Programmeren van embedded systemen in lage programmeertaal
BC4: Programmeren van embedded systemen in hoge programmeertaal
BC4: Gestructureerd programmeren
BC12: Technische documenten in het Engels begrijpen en schematiseren
Kuypers, J. (2009). Embedded systemen met PIC-microcontrollers . Cursus voor het eerste jaar van de opleiding Elektronica-ICT, ,Katholieke Hogeschool Kempen, Departement Technische Wetenschappen Geel.
Data sheets PIC16-familie, Microchip Technology Inc.
Release Notes for MPLAB® IDE v8.36, Microchip Technology Inc.
Het is wenselijk, eerder zelfs noodzakelijk dat de student thuis (gratis te downloaden ) programmeersoftware voor assembler en C installeert zodat hij zich zo maximaal kan oefenen in het programmeren van microcontrollers.