Toegepaste voedingsleer (2009-2010)

In toegepaste voedingsleer worden verschillende methodieken m.b.t. het verzamelen van voedselconsumptiegegevens besproken met ruime aandacht voor voedingsanamneses. Ter illustratie worden enkele onderzoeksresultaten van voedingsgewoonten van specifieke bevolkingsgroepen kritisch bestudeerd. De meeste aandacht gaat naar de voeding tijdens verschillende levensfasen (lagere schoolkinderen, adolescenten, ouderen) en in bijzondere omstandigheden (zwangerschap, sport en vegetarisme). Hierbij worden telkens specifieke kenmerken, voedingsnoden, praktische voedingsaanbevelingen en aandachtspunten overlopen.

A. Algemene competenties

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:

- Studenten kunnen door vergelijking van verschillende voedingsanamnesemethoden vanuit een bepaalde probleemstelling de gepaste techniek uitkiezen en motiveren

- Studenten kunnen voedingsbehoeften bepalen voor gezonde individuen van verschillende leeftijden (lagere school, schoolkinderen en adolescenten, ouderen) en in bijzondere omstandigheden (sport, zwangerschap, vegetarisme)

 - Studenten kunnen voor deze groepen praktische voedingsadviezen geven rekening houdend met specifieke kenmerken, behoeften en algemene regels m.b.t gezonde voeding

- Studenten kunnen uit opgegeven wetenschappelijke referenties de belangrijkste conclusies halen

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

- basiskennis voedingsleer, toegepaste voedingsleer, anatomie en fysiologie uit het eerste jaar is een belangrijke ondersteuning

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

Van Loo Marleen. Toegepaste voedingsleer. Niet gepubliceerde cursus met artikels en verwijzing naar te raadplegen websitereferenties en artikels,KHK Geel

Nederlands voedingsstoffenbestand, 2006, Nevo tabel

Voedingsaanbevelingen voor België , NRV, 2006

Bijlagen :

Amerikaanse voedingsaanbevelingen , National Academy of Scineces, Institute of Medecine, Food and Nutrition Board, 2004  (zie cursus voedingsleer 1 VD of via www.iom.edu)

Groeicurven en percentielkaarten(zie ook cursus toegepaste voedings-en dieetleer van het kind)

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • discussieseminarie
  • Andere: mogelijk bijwonen van studiedag

B. Omschrijving

Soms is het nodig bij aanvang van de les een artikel te verzamelen en door te nemen.

A. Types

  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

Voor een verdere concretisering van de competenties en evaluatiecriteria wordt verwezen naar de cursus. In een schriftelijk gesloten boek examen worden theoretische kennis en inzichten getoetst: - enerzijds met betrekking tot anamnesetechnieken - anderzijds met betrekking tot behoeften en concrete adviezen voor verschillende bevolkingsgroepen rekening houdend met specifieke kenmerken en algemene regels m.b.t. gezonde voeding
OA:
06021590
Code:
06021590
Vakcoördinator:
Marleen Van Loo
Semester:
1
Studiepunten:
2,5
Onderwijstaal:
Nederlands