Hanteerbaarheid van de hoogproductieve koe: melkbaarheid, lichaamsbouw, karakter
Selectie en uitbating: oogmerken, achtergronden, middelen, kruisingen in de fokkerij
Melkprijs en melkkostprijs
kwaliteitsfactoren bij de melk, melken en kwaliteit: bepalingen van de kwaliteit, de uitbetaling
kostprijs factoren + kostprijs bewaking
Management: factoren die van invloed zijn bij het beleid, organisatie van het management
Managementsystemen, inzichten in de factorenanalyse van de bedrijfseconomie
Quotum
Milieu en melkveehouderij
Verkenning en belang van rundvleesproductie
Groei van een rund
Rassen voor de rundvleesproductie: de dikbil
Vleesproductiegeschiktheid, praktische kalvermesting, praktische stierenhouderij
Van rundvee tot rundvlees: slachtproces, karkaskenmerken en classificatie, de versnijding, kenmerken van vlees
Praktische zoogkoeienhouderij: teelttechnieken
Praktische intensieve afmesting: teelttechnieken
Special topics, anabolica, ziekten en stoornissen
Rendabiliteit van de rundvleesproductie
Rantsoenberekening zomerperiode en winterperiode melkvee
Werken met verschillende managementprogramma's (computer).
Bedrijfsbezoek melkerij, discussievergadering bedrijfsvoorlichter.
Beoordeling van vruchtbaarheid: kengetallen, bedrijfssituaties bespreken, invloedsfaktoren
Cyclus en hormonologie van het vrouwelijke rund, bronst, dracht
Oorzaken van subfertiliteit, hormoonpreparaten, behandeling van subfertiliteitsproblemen
Werken met baarmoeders en ovaria: inseminatie, ovaria beoordelen, inseminatieoefeningen bij levende dieren
Drachtigheidsdiagnose
A. Algemene competenties
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
C. Beroepsspecifieke competenties
Toelichting:
Verwerven van inzichtelijke kennis in de theoretische achtergronden van de zootechnie/fytotechnie.
Het vertalen en het rationeel omvormen van de theoretische achtergronden naar een praktische rationele productievorm.
Het voortdurend economisch analyseren van de gestelde acties en ondernemingen t.a.v. de teelt.
Het integreren van de verschillende leerstofonderdelen tot een geheel van een rationeel economische specialisatie.
Studenten kunnen verwerkte cijfers analyseren en bespreken.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
A. Type
B. Verplichte leermiddelen
C. Aanbevolen leermiddelen
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving