thermodynamica (2009-2010)

Inleiding. - Eenheden, symbolen, ideale gassen en gasmengsels. - Begrip omkeerbaarheid. Eerste hoofdwet voor gesloten systemen. - Warmte, arbeid, inwendige energie. - Soortelijke warmtecapaciteit. - Het p-v-diagram. Toestandsveranderingen bij de ideale gassen. - Isochore-, isobare-, isothermische-, adiabatische en polytropische toestandsveranderingen. Kringprocessen in gesloten systemen. Positieve kringprocessen. - Definitie van het rendement. - Negatieve kringprocessen. - Definitie van de koude factor. - Standaardkringprocessen van benzinemotor en dieselmotor. - Het kringproces van Carnot. Tweede hoofdwet. - Onmogelijkheidsprincipes van Kelvin en Clausius. - Gereduceerde warmte. Entropie. - Positieve formulering van de tweede hoofdwet. De entropie. - Berekening van s. - Het T-s diagram van ideale gassen. - Het T-s diagram van vloeistof-damp-systemen. De entalpie. - Berekening van h. - Het Mollier-diagram voor vloeistof-damp-systemen Eerste hoofdwet voor open systemen. - Bijzondere gevallen van open systemen. - Arbeid bij open systemen. - Voorstelling in het T-s diagram. - Smoren van fluïda. Exergie en anergie. - Exergie en anergie van warmte-energie. - Exergie en anergie van een stromend fluïdum. - Het exergetisch rendement. Rendement bij onomkeerbare stromingsprocessen. - Het inwendig-, mechanisch- en effectief rendement van open systemen. Kringproces in een stoomturbine-installatie. - Vergelijking van Carnotcyclus en Rankinecyclus. - Berekening van het theoretisch-, inwendig- en effectief rendement. Verbeteringen aan de Rankine cyclus door voorverwarming van het voedingswater door stoomaftappingen en door heroververhitting. Kringproces in een gasturbine installatie. - Berekening van het theoretisch-, inwendig- en effectief rendement. - Verbetering door het gebruik van regenerator. Kringproces in een compressiekoelmachine. - Berekening van de koudefactor. - Vergelijking met een luchtkoelmachine. Kringproces in een warmtepomp installatie. - Berekening van de winstfactor. - Exergetisch rendement. Warmteoverdracht door convectie. Warmteoverdracht door geleiding. Warmteoverdracht door straling. Vochtige lucht en luchtbehandeling.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
Toelichting:
Basis -De studenten kunnen de basisbegrippen en -formules van de behandelde onderwerpen geven, -De studenten kunnen door redenering (niet van buiten) met behulp van een beknopt formularium de in de cursus opgestelde formules afleiden, -De studenten kunnen eenvoudige vraagstukken met behulp van een beknopt formularium oplossen, -De studenten kunnen gecombineerde vraagstukken analyseren en oplossen. Extra -De studenten kunnen binnen de behandelde leerstof in een tekst (afleiding) fouten opsporen en verbeteren.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Eenvoudige integralen. Ideale gassen.

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

L. Schepers en J. Ver Elst, 2009, Thermodynamica. Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel J. Ver Elst, 2009, Luchtbehandeling. Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel . Thermotechnische tabellen.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen
  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

Het examen is mondeling met een schriftelijke voorbereiding. Deze schriftelijke tekst is de basis voor de mondelinge ondervraging. De studenten kunnen een afspraak maken (via mail of na een les) met de docent voor bijkomende uitleg.
OA:
03201831
Code:
03201831
Vakcoördinator:
Luc Schepers
Semester:
1+2
Studiepunten:
5
Onderwijstaal:
Nederlands