Toegepaste chemie labo (2009-2010)

Verschillende instrumentele analysetechnieken worden toegepast voor de analyse van voornamelijk voedingsmiddelen:
  • titrimetrie bij zuur-base reacties wordt toegepast voor de bepaling van de concentratie van carbonaatmengsels
  • buffers en pH berekeningen
  • gravimetrie
  • Dunne laag chromatografie ter bepaling van kleurstoffen in snoep en identificatie van aminozuren
  • titrimetrie bij complexvormingsreacties wordt toegepast voor de bepaling van de hardheid van water
  • jodometrische titratie wordt toegepast voor de bepaling van het suikergehalte in een voedingsmiddel, hier wordt gebruik gemaakt van de methode van Luff-Schoorl
  • titrimetrie bij neutralisatiereacties wordt toegepast bij de eiwitbepaling in een voedingsmiddel, hier wordt gebruik gemaakt van de methode van Kjeldahl
  • spectrofotometrie wordt toegepast bij de bepaling van het fosfaatgehalte in een voedingsmiddel
  • gaschromatografie wordt gebruikt bij de bepaling van het ethanolgehalte in jenever
Hierbij wordt steeds de veiligheid in het labo bewaakt.

A. Algemene competenties

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De studenten leren de theoretische kennis van de scheikunde praktisch toepassen; daarnaast leren zij een aantal courant gebruikte laboratoriumtechnieken voor de analyse van landbouwproducten aan.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

zie chemie 1 ste jaar

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

niet gepubliceerde cursus - KHK

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • labo en werkcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen
  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

OA:
03292071
Code:
03292071
Vakcoördinator:
Lieve Rombouts
Semester:
1
Studiepunten:
3
Onderwijstaal:
Nederlands