veevoedertechnologie + petfood (2009-2010)

In een eerste deel van de cursus worden, na een korte historiek van de veevoedingssector en een indeling van de soorten voeders, de momenteel gebruikte veevoedergrondstoffen besproken. Dit deel gaat in op de algemene kenmerken van de grondstoffen, hun voederwaarde en toepassingsgebied. Ook komen de toevoegingsmiddelen aan bod, zoals bijvoorbeeld antibiotica en coccidiostatica, antioxidantia, enzymes, schimmelremmers en antibacteriƫle producten. Een volgend hoofdstuk beschrijft kort hoe nutritionisten voederformules samenstellen met behulp van computerprogramma's en databanken met informatie over alle mogelijke grondstoffen. De cursus spitst zich dan toe op de productie van voormengsels en mengvoeders en bespreekt de verschillende stappen in het proces en de apparatuur en installaties die hierbij te pas komen. Tenslotte gaat de cursus dieper in op de mogelijke effecten die de veevoeding kan hebben op de kwaliteit van vlees, melk en eieren. In het tweede deel worden eerst een aantal fysiologische kenmerken van honden en katten in vervand met voeding en vertering besproken. Er wordt kort ingegaan op de grondstoffen gebruikt in de petfood industrie, waarna de productie van droge en vochtige brokken in detail uitgelegd wordt. Tenslotte wordt het belang van de smakelijkheid van petfood toegelicht en worden de belangrijkste smakelijkheidstesten uitgelegd.

A. Algemene competenties

  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
Toelichting:
De student moet zich ervan bewust zijn (of worden) van de vele factoren die het samenstellen en produceren van een kwaliteitsvoer bepalen. Deze factoren situeren zich vaak op wereldvlak en zijn voortdurend in evolutie (GMO-problematiek, beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen, ...)

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 06. Kunnen samenwerken in een multidisciplinaire omgeving
  • 08. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
Toelichting:

Het domein van de veevoedertechnologie en de petfood is een multidisciplinair domein, waarbij o.a. nutritionisten, chemici, voedingstechnologen, landbouwers enz. betrokken zijn. Dit multidisciplinair karakter moet zich weerspiegelen in het denken van de student. Studenten die in deze discipline terecht komen, moeten kunnen samenwerken in een breed perspectief.

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:

- Studenten kunnen het belang van de veevoeding in de volledige voedselketen situeren.

- Studenten kunnen de belangrijkste, wettelijk toegelaten grondstoffen geven en hun beperkingen en toepassingsmogelijkheden bespreken.

- Studenten kunnen inschatten voor welke doeleinden de wettelijk toegelaten toevoegingsmiddelen gebruikt worden en hebben inzicht in de effecten van deze producten.

- Studenten kunnen zich een beeld vormen van hoe een veevoederformule of een petfoodformule tot stand komt.

- Studenten kunnen de verschillende stappen in het productieproces van veevoeding en petfood beschrijven en hebben inzicht in de technologische aspecten van het proces.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Studenten moeten basisbegrippen uit de voedingsleer kunnen situeren en weet hebben van de principes achter een aantal procestechnologiën zoals extrusie, vermaling, ...

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

- Van Campenhout Leen. Veevoedertechnologie en petfood. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel.

C. Aanbevolen leermiddelen

Kersten, J., Rohde, H.-R., Nef., E (2005) Principles of mixed feed production: components, processes, technology. Agrimedia GmbH, Bergen, Duitsland. (Aanwezig in de mediatheek).

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

OA:
03202650
Code:
03202650
Vakcoördinator:
Leen Van Campenhout
Semester:
2
Studiepunten:
2,3
Onderwijstaal:
Nederlands