Gezondheidspsychologie (2009-2010)

Eetstoornissen: -anorexia nervosa -boulimia nervosa -binge eating -obestitas -obesitas en eetstoornissen bij kinderen -stress, gezondheid en eetstoornissen

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C03 De voedings- en dieetkundige begeleidt op adequate wijze verandering van voedingsgedrag om gezondheid te helpen bevorderen.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C07 De voedings- en dieetkundige draagt mee verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en het beheer van de voedselverstrekking.
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
- Studenten kunnen vanuit de verschillende visies een behandelingsplan opstellen voor een bepaalde eetstoornis - Studenten kunnen de relatie tussen stress, gezondheid en eetgdrag uitleggen -Studenten kunnen symptomen en behandelingen van eetstoornissen herkennen

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • handboek
  • cursus
  • audiovisueel materiaal
  • materiaal op WWW

B. Verplichte leermiddelen

Liesbet De Bot, 2005, Gezondheidspsychologie, Niet gepubliceerde cursus, KHKempen Vandereycken, W. en Noordenbos,G. Handboek eetstoornissen. De Tijdstroom

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum
  • groepswerk

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

Het accent ligt op het kunnen toepassen van de geleerde theoriëen en begrippen. Deels worden open vragen gesteld m.b.t. inzicht. Deels gesloten vragen : waar of niet waar, meerkeuzevragen, wat hoort bij elkaar. Met behulp van casussen worden beroepsrelevante vragen gesteld waarin naar begrippen en inzichten uit de cursus wordt gepeild.
OA:
06021570
Code:
06021570
Vakcoördinator:
Liesbet De Bot
Semester:
1
Studiepunten:
2
Onderwijstaal:
Nederlands