Levensmiddelenmicrobiologie (2009-2010)

In de eerste hoofdstukken beschrijft de cursus de meest voorkomende ziekte- en bederfverwekkende organismen. Het gaat hier zowel om bacteriën als schimmels en enkele protozoa. Vervolgens komen verschillende technieken voor het bewaren van levensmiddelen aan bod. Een laatste deel van de cursus behandelt de microbiologische kwaliteitsborging. Dit houdt de bespreking in van de methoden gebruikt in de voedingssector om de hygiëne van de producten te meten, maar ook de wijze van staalname en de maatregelen die eventueel genomen moeten worden op basis van de bekomen resultaten.

A. Algemene competenties

  • 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen
  • 03. Beschikken over het vermogen tot oordeelsvorming in een onzekere context
Toelichting:
Microbiologie is geen exacte wetenschap, zeker niet wanneer het gaat over micro-organismen die leven in een levensmiddel als matrix. Er zijn zeer veel factoren die het overleven van micro-organismen in voeding beïnvloeden. Hierdoor is het interpreteren van microbiologische resultaten en het beoordelen van de microbiologische kwaliteit van een voedingsmiddel niet eenvoudig.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 03. Kunnen toepassen van paradigma' s in het domein van de wetenschappen en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma' s
  • 06. Kunnen samenwerken in een multidisciplinaire omgeving
  • 01. Kunnen gebruiken van methoden en technieken in onderzoek
  • 02. Kunnen ontwerpen van onderzoek
Toelichting:
De student kan het belang van micro-organismen in de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen situeren en de belangrijkste voedselpathogenen en bederfverwekkende organismen bespreken. De student heeft zicht op de meest aangewezen en gebruikte conserveringstechnieken voor een bepaald levensmiddel geven en is in staat de verschillende technieken ten opzichte van elkaar evalueren. De student is in staat zich te verplaatsen in de rol van microbioloog in een levensmiddelenbedrijf en geraakt vertrouwd met de typische problematiek rond microbiologische kwaliteit van voedingsmiddelen.

C. Beroepsspecifieke competenties

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • cursus
  • materiaal op leeromgeving

B. Verplichte leermiddelen

- Van Campenhout Leen. Levensmiddelenmicrobiologie. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03202640
Code:
03202640
Vakcoördinator:
Leen Van Campenhout
Semester:
1
Studiepunten:
3
Onderwijstaal:
Nederlands