De cursus behandelt de bacteriële genetica die aan de basis ligt van de moleculaire biologie en gentechnologie. Vervolgens worden andere medisch belangrijke micro-organismen zoals virussen en schimmels besproken. Ook hier wordt de morfologie, bouw, groei en taxonomie bestudeerd. De samenleving tussen de verschillende micro-organismen, het ontstaan van infecties bij de gastheer en de reactie hierop van deze laatste zijn ook belangrijke aspecten van de medische microbiologie.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
- 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
C. Beroepsspecifieke competenties
- C05 De voedings- en dieetkundige analyseert voedingsmiddelen om de hygiëne en samenstelling te evalueren.
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:
- Studenten begrijpen de basisaspecten van de genetica die gegroeid zijn uit de bacteriële genetische studies en die aan de basis liggen van de moderne genetische recombinant-DNA-technieken. - Studenten beheersen de kennis over de morfologie, structuur en taxonomie van virussen en schimmels. - Studenten begrijpen de verschillende vormen van samenleving tussen de micro-organismen. - Studenten kunnen het ontstaan van een infectie en de immunologische basisreacties van de gastheer verklaren
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties
Studenten hebben de volgende cursussen/boeken/artikels doorgenomen: - cursus biologie 1ste semester, cursus algemene microbiologie 1ste semester Studenten hebben de volgende onderwijsactiviteiten gevolgd: - cursus biologie 1ste semester, cursus microbiologie 1ste semester, cursus labo microbiologie 1ste semester.
A. Type
- handboek
- materiaal op WWW
- Andere: niet gepubliceerde hand outs KHKempen, Geel
B. Verplichte leermiddelen
Microbiology, An Introduction: International Edition
9th Edition
Gerard Tortora,
Berdell Funke,
Christine Case
Pearson March 2006
C. Aanbevolen leermiddelen
http://www.ftns.wau.nl/micr/prescott3.ppt
http://dwp.fcroc.nl/microbiologie
http://www.bioplek.org
A. Types
B. Omschrijving
A. Types
B. Omschrijving
Het schriftelijk examen bestaat uit een reeks vragen. Er zijn meerdere mogelijkheden: meerkeuzevragen, open vragen, invullen van een term, juist/fout vragen, tekeningen,... . De nadruk ligt op terminologie, inzicht en kennis van de materie
Voorbeeldvragen zijn terug te vinden na elk hoofdstuk in het handboek: "Microbiology, an Introduction" van Tortora