productietechnieken pract (2009-2010)

Wat is een CNC machine, hoe werkt ze, wat zijn de voornaamste componenten Overzicht van de gereedschappen, toepassingsgebied en verspaningstechnieken De geometrie- en machine codes, basisprogrammatie Uitvoeren radiuscompensatie als freesbewerking Programmatie van boorcycli, freescycli en positioneringscycli. Opstarten van een programma op de CNC machine, doorsturen van programma's, zetten van het nulpunt, gereedschappen, gereedschapsafmetingen

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
Toelichting:
AB-01 Een bewerkingsvolgorde voor een werkstuktekening dient opgesteld te worden. AB-02 Er dient een keuze gemaakt te worden van de benodigde gereedschappen en verspaningsparameters. Een geometrie studie is nodig voor het inbrengen van de vorm in de toepassingssoftware.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis
Toelichting:
AB-01 Inbrengen van de geometrische en technologische informatie in de CNC software van het labo.

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
  • C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.
Toelichting:
De studenten hebben een algemene kennis van de verspaningsparameters De studenten zijn in staat: - de structuur voor de productie van werkstukken op een CNC freesmachine op te stellen, - een keuze te maken van de gereedschappen en het schrijven van een CNC programma voor het frezen, - opstart van een programma op de machine, met inbreng van nulpunten en gereedschappen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Begrippen van krachten, snelheden en vermogens Begrip van de eigenschappen van metalen Ruimtelijk inzicht. Basiskennis van freesbewerkingen.

A. Type

  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

Raymond Van Mol / Willy Swinnen (2007) Practicum productietechnieken. Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel, 139p.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • labo en werkcollege

B. Omschrijving

Elk nieuw hoofdstuk wordt gezamelijk door de docent toegelicht. Uitvoeren van oefeningen op een toepassingssoftware, individueel aan de PC.

A. Types

  • permanente evaluatie
  • individuele taak

B. Omschrijving

Tijdens het jaar is er een opvolging van de gemaakte opgaven. Laatste zitting een taak als test. Tijdens en na de labozitting. Bureel docenten en e-mail.
OA:
03200890
Code:
03200890
Vakcoördinator:
Raymond Van Mol
Semester:
1
Studiepunten:
1,7
Onderwijstaal:
Nederlands