Dit wordt geoefend via klassikale opdrachten, via rollenspel en in een gesimuleerde zorgverleningssituatie waarbij multidisciplinair gewerkt wordt.
Als eindoefening wordt een dieetadvies gegeven in een reële beroepssituatie.
- De student kan zijn theoretische en praktische dieetkennis toepassen bij het opstellen van dieet-
adviezen.
- De student kan van een individu persoonlijke-, medische- en antropometrische gegevens verzamelen
en interpreteren.
- De student kan met de gepaste technieken een voedingsanamnese afnemen, berekenen en interpreteren.
- De student kan vanuit de verzamelde gegevens de diëtistische diagnose en de doelstelling(en) van het
dieetadvies bepalen en aan de hand hiervan een behandelplan opstellen.
- De student kan een correct dieetadvies opstellen rekening houdend met de verzamelde gegevens en de
mogelijkheden van de cliënt.
- De student kan het dieetadvies uitleggen aangepast aan het niveau van de cliënt.
- De student kan de cliënt (dieet)productinformatie geven en adviseren bij het gebruik ervan.
- De student kan gesprekstechnieken en -vaardigheden toepassen tijdens rollenspel en tijdens
een gesprek met een (simulatie)patiënt.
- De student kan peilen naar motivatie en motivatietechnieken gebruiken tijdens rollenspel en
tijdens een gesprek met een (simulatie)patiënt.
- De student leert multidisciplinair werken.
- An Gers, Veerle Huysmans. Casuïstiek voedings- en dieetleer. Niet-gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel
- Voedingscentrum Den Haag, 2006, Nevo-tabel : Nederlands voedingsstoffenbestand.- Vzw Nubel, FOD
volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2004, Belgische voedingsmiddelentabel
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2003, Maten
gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België
- Hoge gezondheidsraad, FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu, 2006,
Voedingsaanbevelingen voor België
- Unilever, Becel Institute Nutrition Software
De beoordeling gebeurt via permanente evaluatie.
Dit omvat de volgende 3 onderdelen :
- Maken van voorbereidingsopdrachten, toepassen van diëtistische en communicatieve kennis en vaardig-
heden, actieve bijdrage tijdens de klassikale opdrachten.
- Toetsen van de dieetkennis :
Bij een aantal casussen wordt als voorbereidingsopdracht gevraagd bepaalde diëten te herhalen. Bij het
begin van de les wordt aan de hand van een aantal vragen die kennis bevraagd . De nadruk ligt hierbij op
de theoretische en praktische dieetkenmerken, de productinformatie en op het kunnen verzamelen en
interpreteren van gegevens.
- Opstellen van individuele dieetadviezen.