Project voedingsleer (2009-2010)

Met de cursus voedingsleer als achtergrond, wordt een bepaald vitamine en bio-actieve stof verder uitgediept. Studenten gaan hierbij zelf in groep op zoek naar wetenschappelijke informatie omtrent structuur, belangrijkste voedingsbronnen,stofwisseling, effecten op de gezondheid. Hierbij dienen studenten informatievaardigheden te gebruiken. Het resultaat is een gestructureerde tekst en een powerpointpresentatie voor de klas.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 04. Projectmatig en methodisch handelen in functie van creatieve kennisontwikkeling
  • 05. Leiding geven
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
Toelichting:

-Studenten benutten informatievaardigheden binnen een welomlijnde opdracht

- studenten kunnen zelf verzamelde relevante wetenschappelijke informatie rond een bepaald vitamine of bio-actieve stof verwerken tot een gestructureerde tekst

- studenten kunnen verbanden leggen tussen zelf verzamelde relevante wetenschappelijke informatie rond een bepaald vitamine of bio-actieve stof

- studenten kunnen deze informatie via een powerpointpresentatie communiceren naar de medestudenten

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 08. Teamgericht kunnen werken
  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C07 De voedings- en dieetkundige draagt mee verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en het beheer van de voedselverstrekking.
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:

-Studenten kunnen basiskennis m.b.t. vitamines en bio-actieve stoffen uitdiepen aan de hand van één welbepaald vitamine of bio-actieve stof met behulp van informatie uit wetenschappelijk onderzoek

-Studenten kunnen vanuit een ideaal dagmenu de belangrijkste bronnen m.b.t. een vitamine of bio-actieve stof afleiden

- Studenten kunnen de informatie vanuit de powerpointpresentaties kritisch analyseren en benutten om hun cursusmateriaal verder aan te vullen

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • materiaal op leeromgeving
  • Andere: projecthandleiding
  • materiaal op WWW

B. Verplichte leermiddelen

KHKempen stijlwijzer : richtlijnen voor het maken van schriftelijke werkstukken

Van Loo Marleen: Cursus voedingsleer

Hapers Marjan, Van Loo Marleen: Handleiding project, KHKempen, Geel,

Nubel, 2009, Belgische voedingsmiddelentabel,Nubel, vierde uitgave, 1 e druk, 92 p

Vaktijdschriften, wetenschappelijke, vakspecifieke internetsites

C. Aanbevolen leermiddelen

Cursus Informatievaardigheden op Toledo

Andere voedingsmiddelentabellen indien nodig

A. Types

  • hoorcollege
  • discussieseminarie
  • groepswerk
  • begeleide zelfstudie

B. Omschrijving

gemeenschappelijk instructiemoment

supervisie op afspraak

presentatie project

A. Types

  • paper/werkstuk
  • presentatie
  • permanente evaluatie

B. Omschrijving

Dit project wordt beschouwd als een eerste kennismaking met onderzoeksgegevens. Men verwacht dat je de aangeboden leerstof toepast en gebruik maakt van correcte zoekstrategieën en relevante wetenschappelijke bronnen. Bij het interpreteren van onderzoeksgegevens dien je de kennis van voedingsepidemiologie te benutten. Iedereen heeft een eigen inbreng in alle aspecten van het groepswerk. 25 % van de punten worden gegeven op de procesevaluatie. 50 % van de punten worden gegeven op het schriftelijk werkstuk waarbij de regels van de stijlwijzer, het doelgericht en wetenschappelijk correct werken met voldoende diepgang en een correct taalgebruik belangrijke criteria zijn. Het meestbelang wordt gehecht aan de logische opbouw en het onderling verbanden leggen. 25 % van de punten worden gegeven op de presentatie waarbij het zowel gaat om de vorm als om het beheersen van de inhoud.

OA:
06200050
Code:
06200050
Vakcoördinator:
Marjan Hapers
Semester:
2
Studiepunten:
1,5
Onderwijstaal:
Nederlands