Onderhoudsmanagement (2009-2010)

1.Onderhoudsstrategieën:

- correctief onderhoud;

- preventief onderhoud;

- predictief onderhoud;

- proactief onderhoud.

2. Predictief onderhoud:

- begrippen;

- trillingsanalyse;

- ultrasoonmetingen;

- infraroodmetingen;

- olieanalyses;

- niet-destructief onderzoek.

3. T.P.M.:

- productiefunctie;

- TPM inleiding;

- verliezen en totale uitrustingseffectiviteit;

- autonoom/eigen onderhoud;

- planmatig onderhoud;

- RCM;

- case-study.

 

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
Toelichting:
PB01: De student kan verbanden zoeken tussen verschillende onderdelen van informatie. PB02: De student wijst correct naar de gebruikte informatie. PB07: De student onderneemt activiteiten die de ontwikkeling van die competentie stimuleren (bv. zelfstudie, overleg met medestudenten)

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
Toelichting:

De student kan zelfstandig problemen definiëren; complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk analyseren; zinvolle oplossingsstrategieën ontwikkelen en toepassen.

C. Beroepsspecifieke competenties

  • BC3 De bachelor in de logistiek is pro-actief, vooruitdenkend en houdt rekening met mogelijke gebeurtenissen in de toekomst.
  • BC14 De bachelor in logistiek is in staat logistieke adviezen te geven voor interne bedrijfsonderdelen en externe bedrijven, voornamelijk op het terrein van de organisatie van bedrijfskundige processen, financieeleconomische beslissingen en fysieke systemen voor productie, opslag, transport en handling.
  • BC17 De bachelor in logistiek is in staat leiding te geven aan magazijnoperaties, een magazijn te beheren en een magazijnontwerp (lay-out, installaties, hulpmiddelen, werkwijzen en informatiesystemen) te maken en te implementeren.
  • BC21 De bachelor in de logistiek is in staat leiding te geven aan het interne transportproces, kan hulpmiddelen beheren en de functionele eisen ervan aangeven.
Toelichting:

BC3: De student kan trends signaleren; verbanden leggen tussen het verleden, heden en de toekomst; inspelen op mogelijke toekomstige situaties en verhoudingen; betrokken en
verantwoordelijk initiatief nemen; meteen ingrijpen wanneer iets fout loopt of dreigt
fout te lopen.

BC14: De student kan logistiek advies geven over fysieke systemen voor productie, opslag, transport en handling.

BC17: De student kan een magazijn ontwerpen en implementeren (optimalisatie van een magazijninrichting).

BC21: De student kan leiding geven aan het interne transportproces (toezien op het juist gebruik van het intern transportmiddel); interne transportmiddelen beheren (ondersteunen bij de keuze om het onderhoud zelf te doen of uit te besteden).

 

-De bachelor in logistiek kan de vaktermen verklaren. -De bachelor in logistiek kan de predictieve onderhoudstechnieken verklaren. -De bachelor in logistiek kan de definitie van TPM en de implementatie uitleggen.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

Studenten hebben de volgende cursussen/boeken/artikels doorgenomen: - geen. Studenten hebben de volgende onderwijsactiviteiten gevolgd: - logistiek management 2 LOG. Studenten bezitten de volgende competenties: - zie logistiek management 2 LOG.

A. Type

  • materiaal op leeromgeving
  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

Doucet Jan, 2008, cursus onderhoudsmanagement. Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel.

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen
  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

OA:
05210590
Code:
05210590
Vakcoördinator:
Valère Neys
Semester:
1
Studiepunten:
2
Onderwijstaal:
Nederlands