ICT-vaardigheid (2009-2010)

De student krijgt voldoende algemene informatie omtrent ICT. Hierbij richt de student zich op communicatie via e-mail (edumail) en het leerplatform (Toledo). De student leert omgaan met informatie op internet (zoeken, verwerken, structureren ...). De student leert werken met verschillende soorten van multimedia: Audio (Audacity), Fotobewerking, Videobewerking, ... . De student leert het functioneel gebruik van toepassingssoftware waaronder: tekstverwerking (Word 2007), presentatiesoftware (PowerPoint) en rekenbladen (Excel 2007). De student leert eenvoudige computerproblemen zelf oplossen. De student maakt ook kennis met remediërings- en interactieve toetsing via toetsingssoftware en via digitaal leerplatform (Hot Potatoes, Toledo, ...).

A. Algemene competenties

  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
Toelichting:

- De student kan informatie zoeken via de meest adequate zoekmachines op het internet en bij uitbreiding op relevante websites. Hij kan deze informatie kritisch beoordelen en op een correcte, juridisch en ethisch verantwoorde manier verwerken.

- De student kan vaardig omspringen met de hedendaagse communicatiemedia, als internet, mail, chat … Tevens kan hij deze informatie stofferen met (bewerkt) geluids- en beeldmateriaal. Verder gebruikt hij voor de presentatie van zijn ideeën en werkstukken de meest adequante software.

- De student kan ook met de nieuwste en aangepaste media aan de slag. Hij blijft op de hoogte van nieuw voorhanden zijnde materiaal.

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
Toelichting:

- De student kan zelfstandig hulp zoeken en vinden wanneer hij voor een probleem/opdracht wordt gesteld.

- De student kan zelf op een veilige en maatschappelijk verantwoorde manier omspringen met alle media die ICT incorporeren én hij kan daarbij keuzes maken die de kleuter beschermen.

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C02 Opvoeder.
  • C03 Inhoudelijk expert.
  • C04 Organisator.
  • C05 Innovator-onderzoeker.
Toelichting:

- De student kan uit de veelheid aan informatie en bestaande materialen (als software) de meest adequate, zinvolle en didactisch verantwoorde materialen voor gebruik in de kleuterklas selecteren.

- De student kan kritisch omspringen met de huidige, nieuwe media en een voor kleuters verantwoorde keuze in materialen, onderwerpen ... maken.

- De student kan de computer vaardig gebruiken, teksten verwerken, presentaties maken, informatie (en materialen) zoeken (oa op het internet) en er kritisch mee omgaan, geluids- en beeldmateriaal opnemen en bewerken, didactische software kritisch evalueren en gebruiken ...

- De student kan de computer op een verantwoorde manier in de klas brengen, zowel om eigen werk administratief te ondersteunen als als didactisch verantwoorde keuze in materiaal.

- De student kan op elk moment in zijn professionele loopbaan nieuw materiaal en nieuwe informatie vinden en gebruiken die met ICT hebben te maken.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

B. Verplichte leermiddelen

Cursusmateriaal op Toledo

C. Aanbevolen leermiddelen

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum
  • begeleide zelfstudie
  • elektronisch leerplatform

B. Omschrijving

A. Types

  • permanente evaluatie
  • praktische proef
  • aan de computer

B. Omschrijving

1ste examenperiode

 

 

2de examenperiode

 

 

3de examenperiode

 

 

Vorm

 

 

%

 

 

vorm

 

 

%

 

 

vorm

 

 

%

 

 

 

 

 

 

 Permanente evaluatie

 

 50

 

 Praktische proef

 

 100

 

 

 

 

Praktische proef

 

 

 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100%

 

 

 

 

100%

 

 

OA:
11267280
Code:
11267280
Vakcoördinator:
Hans Pluym
Semester:
1+2
Studiepunten:
3
Onderwijstaal:
Nederlands