instrumentele analyse (2009-2010)

Spectrometrische analyse

Principes van spectrometrie

Moleculaire absorptiespectrometrie UV-VIS

IR-spectrometrie en NIR - spectrometrie

Moleculaire fluorescentiespectrometrie

Atomaire absorptiespectrometrie

Atomaire emissiespectrometrie - ICP

Massaspectrometrie m.i.v. GCMS

Instrumentele scheidingsmethoden

Principes van chromatografie

Dunne-laagchromatografie

Gaschromatografie

Vloeistofchromatografie (verdeling, IEC, SCE, affiniteit)

Elektroforese

Elektrochemische technieken (aanvullingen)

Dataverwerking - Gebruik van standaarden - Lineaire regressie en correlatie

Toepassingen in de levensmiddelenanalyse worden geïntegreerd maar worden ook kort apart behandeld

Water - macronutriënten (proteïnen, koolhydraten, lipiden), micronutriënten, additieven, contaminanten

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 04. Vermogen tot kritische reflectie
  • 09. Een ingesteldheid hebben tot levenslang leren

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 01. Een onderzoekende houding hebben met inbegrip van een appreciatie van de onzekerheid, de ambiguïteit en de grenzen van de kennis
  • 02. Kennis hebben van onderzoeksmethoden en -technieken en deze adequaat kunnen toepassen

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 Systematische kennis hebben van de kernelementen van een discipline.
  • C03 Begrip hebben van de structuur van het vakgebied en samenhang met andere vakgebieden.
  • C04 Praktisch gericht kunnen denken en handelen vanuit wetenschappelijk inzicht.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • cursus
  • materiaal op leeromgeving
  • materiaal op WWW

B. Verplichte leermiddelen

Eigen cursusteksten, niet gepubliceerd en te verkrijgen bij Campinia Media.

 

Colen W. Spectrometrie deel 1 (moleculaire spectrometrie), 2008

Colen W. Spectrometrie deel 2, (atomaire spectrometrie), 2008

Colen W. Scheidingsmethoden: chromografie/elektroforese, 2008

Colen W. Elektrochemische methoden : aanvullingen, 2008

Claes J., Colen W.  Analysemethoden voor nutriënten, 2008

Toledo KHK-OA90002

C. Aanbevolen leermiddelen

Harris D.C. (2007). Quantitative Chemical Analysis, 7e editie. New York, W.H. Freeman and Company.
Skoog D.A., Holler J.F., Crouch S.R. (2007). Principles of Instrumental Analysis, 6e editie. Belmont , Thomson Brooks/Cole.
Pomeranz Y., Meloan C.E. (2002). Food Analysis: theory and practice, 3e editie. New York , Springer.
Analytical Chemistry by Open Learning (1987).Wiley, Chichester . (Serie met monografie over elke courante techniek).
Belitz, H.-D. (2004). Food Chemistry, 3e editie. Springer.

A. Types

  • hoorcollege
  • elektronisch leerplatform

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

De student bereidt de examenvragen schriftelijk voor en legt het examen mondeling af. De wijze waarop de student de onderdelen van de leerstof moet beheersen, de onderdelen in verband moet  kunnen brengen en moet kunnen toepassen is gedetailleerd geformuleerd op Toledo.

Tijdens de lessen hebben de studenten de gelegenheid om vragen te stellen. Ook buiten de lesuren en per mail kunnen vragen gesteld worden. De PowerPointpresentaties en andere bijkomende informatie wordt op Toledo ter beschikking gesteld. 

OA:
03202262
Code:
03202262
Vakcoördinator:
Ward Colen
Semester:
1+2
Studiepunten:
3,2
Onderwijstaal:
Nederlands