analoog CMOS ontwerpen (2009-2010)

In deze opleidingsactiviteit wordt met een vergrootglas gekeken naar de interne werking en de specificaties van geavanceerde operationele versterkers (OPAMPS). Hierbij leert de student de nodige analyse- en ontwerpberekeningen maken voor het bepalen van de versterking, de bandbreedte en het ruisniveau. De stabiliteit wordt onderzocht en verschillende methoden voor interne compensatie worden aangebracht. De student leert de slew rate, de common-mode rejection ratio en de power supply rejection ratio berekenen en leert technieken zoals common-mode terugkoppeling om die te verbeteren. Ook matching wordt behandeld. Veel aandacht gaat ook naar de formalismen om de lineariteit van een schakeling uit te drukken. Hierbij wordt zowel harmonische distortie als intermodulatie behandeld.

A. Algemene competenties

  • 01. Op een wetenschappelijke wijze kunnen denken en handelen
  • 02. Kunnen omgaan met complexe problemen

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 03. Kunnen toepassen van paradigma' s in het domein van de wetenschappen en het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma' s
  • 04. Het kunnen aanduiden van de grenzen van paradigma’s
Toelichting:
De student leert complexe analoge geïntegreerde schakelingen analyseren via een stapsgewijze opdeling in deelfunctionaliteiten. Hij/zij leert de invloed herkennen van de verschillende componenten voor de specificaties van de schakeling. Bijvoorbeeld, welke transistor geneereert meest ruis. De student leert ook oplossingen zoeken om de werking van een gegeven schakeling te verbeteren.

C. Beroepsspecifieke competenties

Toelichting:
De student kan een beschrijving geven van analoog CMOS ontwerp op gebied van geavanceerde operationele versterkers, spanningsreferenties. De student kan het gedrag van deze schakelingen op gebied van versterking, bandbreedte, stabiliteit, ruis, lineariteit en vermogenverbruik beschrijven en vergelijken.

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • handboek
  • cursus

B. Verplichte leermiddelen

-Eigen cursusteksten -Design of Analog Cmos Integrated Circuits, B. Razavi, ISBN 0072380322, McGraw-Hill, 2003 (wordt als handboek gebruikt)

C. Aanbevolen leermiddelen

Boek "Analog Design Essentials", Willy Sansen, Ed. by Springer.

A. Types

  • hoorcollege

B. Omschrijving

A. Types

  • mondeling examen

B. Omschrijving

OA:
03200782
Code:
03200782
Vakcoördinator:
Paul Leroux
Semester:
1
Studiepunten:
1,2
Onderwijstaal:
Nederlands