Toegepaste voedingsleer (2009-2010)

In toegepaste voedingsleer staat gezonde voeding centraal. Voorlichtingsmodellen worden geanalyseerd. Vervolgens worden behoeften en aanbevelingen vertaald naar praktische voedingsadviezen voor gezonde volwassenen met de voedingsdriehoek als voorlichtingsmodel. Kwantitatieve en kwalitatieve eisen van een dagmenu, een ontbijt, een lunch,een warme maaltijd en tussendoortjes worden besproken en toegepast bij het opstellen of beoordelen van een dagmenu of maaltijd. Er wordt ook nagegaan welke plaats functionele voedingsmiddelen kunnen innemen in een gezonde voeding.

A. Algemene competenties

  • 01. Denk- en redeneervaardigheid
  • 02. Informatie verwerven en verwerken
  • 03. Kritisch reflecteren
  • 06. Beschikken over het vermogen tot communiceren van informaties, ideeën, problemen en oplossingen, zowel aan specialisten als aan leken
  • 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben

B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties

  • 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
  • 10. Besef hebben van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
Toelichting:

-Studenten gebruiken aangereikte methodieken om zelfstandig, efficiënt en oplossingsgericht te leren werken: ze kunnen de regels bij het opstellen en beoordelen van een dagmenu of maaltijd toepassen in een voorbeeldsituatie

 

C. Beroepsspecifieke competenties

  • C01 De voedings- en dieetkundige heeft een professionele houding.
  • C02 De voedings- en dieetkundige kan een gepast voedings- en dieetadvies opstellen om de gezondheid te behouden en bevorderen.
  • C04 De voedings- en dieetkundige is in staat om in alle fasen van toegepast wetenschappelijk onderzoek in verband met voeding mee te werken.
  • C06 De voedings -en dieetkundige communiceert correcte wetenschappelijke informatie, ideeën en oplossingen m.b.t. voeding naar alle belanghebbenden (informatieverstrekker).
  • C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
Toelichting:

- Studenten kunnen voedingsmiddelen in de juiste groepen binnen de actieve voedingsdriehoek plaatsen en rond deze groepen en het bewegingsluik adviezen formuleren 

 - Studenten weet welke gegevens moeten verzameld worden om behoeften te berekenen

- Studenten kunnen voedingsbehoeften vertalen in concrete voedingsadviezen voor gezonde volwassenen gebruik makend van de regels en het voorlichtingsmateriaal met betrekking tot de voedingdriehoek

- Studenten kunnen een ideaal dagmenu of een ideale maaltijd voor volwassenen opstellen en berekenen

 - Studenten kunnen een dagschema of maaltijd beoordelen en van daaruit een advies formuleren

- studenten kennen de voedingskundige eisen waaraan voedingsmiddelen moeten voldoen en kunnen producten evalueren op vlak van samenstelling

 - Studenten leren functionele voedingsmiddelen beoordelen op het nut binnen een gezonde voeding

- Studenten kunnen voorlichtingsmodellen kritisch bestuderen en vergelijken met het huidige model in België: de voedingsdriehoek

- studenten kunnen van een aantal courante voedingsmiddelen de energiewaarde en het eiwit, vet en KH gehalte per verstrekkingseenheid geven

A. Volgtijdelijkheid

B. Competenties

A. Type

  • cursus
  • materiaal op leeromgeving
  • materiaal op WWW

B. Verplichte leermiddelen

Van Loo Marleen,Toegepaste voedingsleer, Niet gepubliceerde cursus, KHKempen, Geel, 50 p

Nubel,2009, Belgische voedingsmiddelentabel,Nubel, 

Voedingsaanbevelingen voor België,2009. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 84 p

Vlaams instituut van gezondheidspromotie en ziektepreventie, Fiches en vouwfolder actieve voedingsdriehoek, www.vigez.be

Nubel voedingsplanner, www.nubel.be, licenties aan te vragen via docent

Opgegeven artikels uit vaktijdschriften

C. Aanbevolen leermiddelen

Websites waarnaar verwezen wordt in de cursus

A. Types

  • hoorcollege
  • oefenpracticum
  • discussieseminarie

B. Omschrijving

A. Types

  • schriftelijk examen

B. Omschrijving

Het schriftelijk examen bestaat uit 2 delen. 50 % van de punten gaat naar een gesloten boek examen waarbij basiskennis, inzichten en regels m.b.t. de voedingsdriehoek, maaltijdvereisten en functionele voeding worden ondervraagd. Het tweede gedeelte is een oefening waarbij de voedingsaanbevelingen en de Nubeltabel mogen gebruikt worden. Deze oefening handelt over het toepassen van de aanbevelingen m.b.t. gezonde voeding aan de hand van een op te stellen of te beoordelen maaltijd of dagmenu. .
OA:
06021511
Code:
06021511
Vakcoördinator:
Marleen Van Loo
Semester:
2
Studiepunten:
2,5
Onderwijstaal:
Nederlands