Chemie is een essentieel onderdeel van je opleiding als voedings- en dieetkundige. Zonder chemie kan je bijvoorbeeld het metabole systeem in je lichaam en de processen die plaatsvinden tijdens de bereiding van voeding niet begrijpen. Samen met Algemene chemie en inleiding tot analytische chemie vormt deze cursus de basis voor alle chemische en biochemische vakken. We starten met de basisbegrippen materie en reactie. Eens deze basis is gelegd worden in een logische volgorde de fijnstructuur van het atoom, de vorming van chemische bindingen en de daaruit resulterende verbindingen bestudeerd. Daarnaast wordt in deze cursus de aanzet gegeven tot de kwantitatieve aspecten van chemie.
A. Algemene competenties
- 01. Denk- en redeneervaardigheid
- 02. Informatie verwerven en verwerken
- 03. Kritisch reflecteren
- 07. Een ingesteldheid tot levenslang leren hebben
B. Beroepsgerichte/ Algemeen wetenschappelijke competenties
- 09. Oplossingsgericht kunnen werken in de zin van het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk en het kunnen ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
C. Beroepsspecifieke competenties
- C05 De voedings- en dieetkundige analyseert voedingsmiddelen om de hygiëne en samenstelling te evalueren.
- C08 De voedings- en dieetkundige past wetenschappelijke inzichten toe bij het oplossen van voedings-en dieetproblemen.
A. Volgtijdelijkheid
B. Competenties