Aan de hand van gestructureerde opdrachten leren studenten de externe beleidscontext en de interne werking van een organisatie grondig verkennen. Vertrekpunt is de organisatie waar men op stage gaat. Centraal staat regelgeving op Europees, federaal, Vlaams, provinciaal of lokaal niveau en actuele beleidsthema's in de sector. Van daaruit kan de student de gevolgen op de interne werking en de structuren van de organisatie bekijken.
Maatschappelijke ontwikkeling en beleidskeuzes vragen echter ook een grote flexibiliteit van organisaties en medewerkers en bijgevolg ook tot veranderingen in de organisatie. We bekijken dan ook de rol die de maatschappelijk adviseur hierin kan opnemen.
Een professioneel werker wil kwaliteitsvol werk afleveren. Maar is de optelsom van het kwaliteitsvolle werk van elke individuele werker ook voldoende om als organisatie kwaliteit te bieden. Dit wordt bekeken vanuit verschillende kwaliteitsmodellen.
Vanuit een stappenplan beleidssignalering wordt gewerkt aan het signaleren van tekorten en problemen op structureel vlak.
Beroepsethiek beoogt het verfijnen van een fundamentele beroepshouding van respect, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid tov de mens in zijn context, gekoppeld aan een kritische ingesteldheid. De inhoud van de cursus bestaat uit: Ethisch denken aan de hand van een stappenplan; Regel- zorgethiek; Ethisch verantwoorde handelingsbeslissingen nemen inzake spanningen, oa tussen hulpverlener en hulpvrager, en sociaal milieu, en organisatie...